Om oss

Familien vår
Kennel Engsoleia er et lite oppdrett av engelsk springer spaniels i Trondheim. Vi fikk vårt første valpekull i 2014. Til daglig arbeider jeg som forvaltningsrevisor i Trondheim kommunerevisjon. Jeg har tidligere vært redaktør for Norsk Spaniel Klubs medlemsblad Våre spaniels i fem år. Vi bor i en enebolig med hage på Byåsen.

Jeg har for tiden en hund, Alexa, og vi trener og konkurrerer i lydighet og rallylydighet.

Hos oss er hundene er en del av familien, og vi er mye ute i skog og mark på tur og trening.

Jeg har K9s hundeførerutdanning, NKKs kynologikurs, NKKs Oppdretterskole del 1 og er nå i gang med NKK Trinn 1 instruktørutdanning (høsten 2021).

Kennelopphold

Vi tar dessverre ikke mot hunder på kennelopphold.

IMG_6274

Målet med vårt oppdrett

Rasetypiske hunder med hensyn til utseende, bruksegenskaper og gemytt
Vi ønsker å bidra til rasens utvikling, og fokuserer på god helse, et godt eksteriør og god arbeidslyst. Vi ønsker å få frem gode brukshunder som også fungerer godt i hverdagen. Eksteriørt ønsker vi å få frem funksjonelle hunder, med en kropp som egner seg for å arbeide i ulike typer terreng.

Engelsk springer spaniels er gode familiehunder som går veldig fint sammen med barn og andre husdyr. En springer skal være lettdressert, arbeidsglad, samarbeidsvillig, vennlig og sosial.

Springerne er veldig allsidige, og brukes i dag til fuglejakt, blodspor (ettersøk etter skadet hjortevilt), som tjenestehunder i Politiet og Tolletaten (søk etter narkotika, penger, sprengstoff og lignende), som besøkshunder og redningshunder. Mange trener springerne sine i lydighet, rallylydighet, agility og freestyle. Men først og fremst er springeren et svært lojalt familiemedlem, den beste terapeut og en selvskreven turkamerat 🙂

IMG_2099

Lettstelt og god pels
Pelsen til en rasetypisk engelsk springer spaniel er blank, glatt, har god, varmende underull og moderat med beheng. En god pels drar med seg mye mindre kvist, kvast, sand, skitt og snø inn i huset og føles bedre for hunden.

Sunne og friske hunder
Springeren er generelt en frisk rase, og jeg vil gjøre mitt aller beste for at rasen fortsatt skal utvikle seg positivt. Vi ønsker at våre valpekjøpere skal HD-røntge sine hunder. Alle våre hunder som brukes i avl blir hofterøntget, øyenlyst, gonioskopert og gjennomgår øvrige helsesjekker Norsk Spaniel Klub anbefaler.

200559_205832159427314_100000015938059_807058_3255493_n
Vi hentet Bitten i mars 2011. Foto: Inger Handegård, kennel Desperado

Dette kan du forvente av oss

 • Vi følger de etiske grunnreglene for avl og oppdrett og rasestandarden utgitt av Norsk Kennel Klubb og avlsretningslinjene fra Norsk Spaniel Klub.
 • Vi bruker sunne og friske avlsdyr.
 • Vi gjør vårt aller beste for å ta godt vare på både tispe og valper, både når det gjelder kontakt, omsorg, tilsyn, fôring, stell og preging.
 • Vi orienterer alle valpekjøpere om det vi vet om foreldredyr, nære slektninger, valpekullet og den spesifikke valpen.
 • Vi stiller ikke krav om å delta på utstillinger eller prøver, men oppfordrer alle til å være aktive sammen med hunden sin slik at hund og eier trives sammen i hverdagen.
 • Vi tilbyr våre valpekjøpere oppfølging og kontakt så lenge du ønsker.
 • Jeg gir gjerne råd og tips dersom du ønsker å trene hunden din innenfor spor, jaktanleggsprøve, rallylydighet eller lydighet.
 • Jeg lærer gjerne bort kloklipp, pelsstell og klipp av hunden din dersom du ønsker det. Du må avtale time for veiledning på forhånd. Valpekjøpere får dette kostnadsfritt.
 • Vi leverer valpene når de er åtte uker gamle. Senere levering kan avtales.

IMG_2423

Preging og sosialisering
Vi legger vekt på å prege og sosialisere valpene best mulig. Valpene vil få være med oss inne i huset når vi gjør vanlige gjøremål og vi vil venne dem til ulike miljøer, underlag, lukter, lyder, ulike mennesker og andre hunder. Vi bruker også tid på å lære dem å leke med oss mennesker. Hagen er tilrettelagt for en aktiv valpeflokk.

DSC_1260

DSC_1311
Valpegården innrettes slik at valpene skal få varierte opplevelser og utfordringer tilpasset deres alder og behov. Støvler som velter, noe å krype under eller klatre over, noe som vaier i vinden, alt er nytt for en valp og de trenger å oppleve dette i trygge omgivelser.

Dette følger med valpen:

 • Alle valpene registreres i Norsk Kennel Klub (NKK). Alle hunder må være registrert hos NKK for å delta på utstilling eller prøve, brukes i avl eller HD/AD-røntges. Valpene forhåndsregistreres i Norsk Kennel Klubb ved 4-5 ukers alder og har derfor sitt endelige registreringsnummer ved levering.
 • Alle valper leveres med veterinærattest og Norsk Kennel Klubbs kjøpekontrakt.
 • Valpene ID-merkes før levering (mikrochip), noe som sikrer at du kan spores opp dersom din hund kommer bort fra deg.
 • Valpene er blitt vaksinert og har fått ormekur i samsvar med veterinærs anbefaling.
 • En valpeguide med informasjon om stell av pels med mer. Du får også med deg boka Engelsk springer spaniel, som er en håndbok som handler om stell, fôring, oppdragelse, trening, prøver, sysselsetting, helse, oppdrett og utstilling.
 • Tips om hvor du kan kjøpe diverse hundeutstyr av god kvalitet til lav pris.
 • En valpepakke fra Royal Canin, som er det valpefôret vi bruker. Du kan få kjøpe med deg en sekk for til rabattert pris når du henter valpen din.
 • En valpepakke fra Agria dyreforsikring med teppe, termometer og andre ting, samt informasjon om deres forsikringsløsninger.
 • Valpen får også med seg et halsbånd og -kobbel, en leke, litt å tygge på og et lite teppe med «mammalukt».

Engsoleias_Ayla_2 uker

IMG_2264

Forventninger til valpekjøpere
Som valpekjøper bør du ha satt deg godt inn i hva det innebærer å anskaffe en valp, og spesielt en aktiv rase. Å ha valp i huset er både tid- og arbeidskrevende. De første månedene kan ikke valpen være alene hjemme mer enn kort tid i gangen. Du må derfor være forberedt på å ha løsning på dagtid eller når du er på jobb.

Det er viktig å huske på at engelsk springer spaniels er en rase som krever en del pelsstell. Du må være innstilt på å kjøpe noe utstyr og foreta regelmessig børsting, kamming, bading, tørking og kloklipp, og du må klippe hunden hver 5-6 uke. Du kan også velge å betale andre for å klippe hunden. Pelsstellet er lett å lære – jeg viser deg gjerne hvordan man går frem 🙂 Klippeveiledningshefte og gratis kurs følger med valpen 🙂

Vi ønsker valpekjøpere som kan tenke seg å være aktive med hunden. Vi krever ikke at dere skal ha som mål å konkurrere i hundesporter, men dere må være klar over at springeren er en rase som kan ha høyt aktivitetsnivå og som trives best dersom den får jevnlig hjernetrim. Vi gir tips og veiledning til aktivisering og trening. Vi vil prioritere valpekjøpere som ønsker å trene hunden sin aktivt i jakt, rallylydighet, lydighet, spor eller utstilling og stille på prøver.

Vi forventer at valpekjøperne hofterøntger hundene for HD (hofteleddsdysplasi), og øyelyser minst en gang. Hensikten med dette er å få informasjon om resultatet av avlen slik at vi kan arbeide videre med forbedring av avlen.

Videre ønsker vi at valpekjøperne holder kontakt slik at vi får informasjon om hvordan hunden fungerer i hverdagen. Vi ønsker å bli kontaktet dersom hunden må omplasseres/selges. Vi vil være behjelpelig med å finne et nytt hjem dersom det skulle bli behov for dette.

Valpen må hentes hos oss. Da får du møte oss og se hvordan vi har det. Vi ønsker også at du kommer på besøk før valpen er leveringsklar. De første tre ukene etter at valpen er født tar vi ikke mot valpebesøk. Da må tispe og valper ha fred og ro, slik at tilknytningsprosessen og melkeproduksjonen går fint og mor og barn slipper forstyrrelser og stress. Ved ca. fire ukers alder begynner valpene å bli sosiale og da er tiden inne til å få hilse på de små 🙂

IMG_2409

Interessert i valp?
Hvis du er interessert i en valp fra oss, send en e-post til kathrinebratteng@gmail.com der du skriver litt om deg/dere, hvorfor du ønsker å kjøpe en engelsk springer spaniel og hva du ønsker ut av hundeholdet.

Engsoleias_Ayla_01

Om bloggen
Alle synspunktene på denne siden er basert på min personlige mening. Jeg mottar ingen honorarer, rabatter, produkter eller lignende knyttet til ulike innlegg, med unntak av  valpepakker fra Agria Dyreforsikring gjennom Agria Breeders Club og rabatt på fôr fra Royal Canin gjennom en standard oppdretteravtale. Jeg betaler en årlig avgift til nettsideleverandøren min for å sikre at det ikke dukker opp reklame på siden.

Hvis ingenting annet er oppgitt, er bildene og filmene på denne nettsiden tatt av Tommy Bratteng, Nora Moen Bratteng eller meg selv. Hvis du ønsker å bruke noen av disse må du spørre om tillatelse først, ta kontakt med meg på e-post: kathrinebratteng@gmail.com. Bruk av bilder uten mitt samtykke vil bli fakturert.

Favorittbilder_uke_2_06

Følg oss gjerne på på YouTube (KathrineMB) og Instagram (kathrine_m_bratteng) 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..