Slik får valpene det hos oss

Vi bor i en middels stor enebolig med en liten hage på Byåsen i Trondheim, cirka tre km fra Midtbyen. Valpene blir født og vokser opp inne i huset, sammen med oss. De første ukene sover jeg sammen med tispen og valpene, for å sikre at de får best mulig oppfølging.

De første tre ukene etter at valpene er født tar vi ikke mot besøk. Årsaken er at tispe og valper trenger ro i denne tiden, slik at de ikke blir stresset. Da kan det gå ut over melkeproduksjonen og tilknytningsprosessen.

Vi har tilrettelagt et lunt og praktisk valperom, der mor og barn får ro og kan trives. Valperommet har plass til at valpene får tumle litt rundt når de får behov for det. Fra valperommet er det enkelt å komme ut i hagen.

Hagen bruker vi å tilrettelegge for et aktivt valpekull. Til å begynne med er det interessant for valpene å snuse på gress, planter og trær, men etterhvert trenger de flere opplevelser og utfordringer tilpasset deres alder og funksjonsnivå. Vi pleier å henge opp noe som vaier i vinden, noe de kan krype under, klatre over, noe som velter hvis de dytter til det, kasser de kan krype inn i, greiner som er krokete og rare, noe som lager lyd ved berøring, noe de kan ha drakamp om og så videre.

En kollega og en venn som er jegere skaffer rypevinger, hjorteskanker og blod til den første jakttreningen og pregingen.

Vi legger stor vekt på å sosialisere og miljøtrene valpene, og barn, ungdom og voksne titter innom og hjelper oss med dette 🙂 Noen hunder av ulike raser som vi er trygge på får også komme på besøk.

Valpene får ormekurer og vaksine i tråd med veterinærens anbefalinger, og alle får helsesjekk hos veterinær før levering.

Her er en film fra valperommet som viser vårt A-kull. Mor Bitten var rett i nærheten, men er ikke med på filmen. Valpene er fire uker gamle her.