Hverdagsliv, Tips
Legg igjen en kommentar

Bjella

Tommy har trent inn et morsomt og praktisk triks: Hundene ringer i en bjelle når de må ut på do 🙂

Fordelene ved å bruke en slik metode er at hunden raskt lærer hvordan den kan si fra når den må ut for å tisse eller bæsje. Etter kort tid merket vi at det ble færre uhell inne. Ved å bruke en bjelle slipper man at hunden sier i fra ved å bjeffe eller pipe, og man unngår slitasje på ytterdør og karm.

Han kjøpte en jaktbjelle hos Hund som hobby, festet den i et sløyfebånd og hengte den ved ytterdøra. Bjella bør henge i en høyde som gjør at hunden bruker snuten for å ringe i bjella og ikke må hoppe opp for å nå den.

Når man starter innlæringen må man være helt sikker på at hunden vil tisse eller bæsje. Vi trener derfor på dette rett etter hunden har spist, lekt inne eller rett etter den har våknet. Ellers skjønner ikke hunden hvorfor den skal ringe i bjella. Vi vil jo ikke at den skal bjelle for at den vil ut for å leke.

Ha noen små godbiter stående klare ved ytterdøra. Hunden må like godbitene og virkelig ha lyst på den. Tommy starter med å vise dem bjella, sier «bjelle», og er borti den en gang. Deretter venter jeg til den er borti den på en eller annen måte. Straks de ringer i bjellen roser han, belønner med en godbit og slipper hunden ut. Dersom hunden tisser eller bæsjer gir jeg ros på nytt og gir belønning. Hvis hunden ikke tisser eller bæsjer ute får den ikke belønning.

Dette gjentas hver gang hunden skal ut i ca to-tre dager, uten unntak.

Hvis hunden tisser eller bæsjer inne, lat som ingen ting, tørk opp med papir og vask med et nøytralt vaskemiddel, gjerne uten parfyme. Ajax har et universalmiddel som er bra. Ikke bruk salmiakk, det kan føre til at hunden gjør fra seg oftere inne. Kjefting og irrettesetting kan forlenge treningsperioden.

Lille Alexa på 11 uker ringer nå i bjella når hun må ut:

Når vi er helt sikker på at hun ikke må på do går vi ikke ut med henne når hun ringer i bjella. På den måten unngår vi at hun ringer i bjella i ett sett 🙂

Et råd er å gå ut hver eneste gang hunden ringer i starten, belønn med godbit når hunden ringer i bjella, men ingen godbit hvis den ikke tisser eller bæsjer. Det kan hende du må ut 3-4 ganger i timen og to-tre ganger rett etter hverandre i starten, men plutselig har hunden blitt litt større, kan holde seg noe lengre og vet nøyaktig hva den skal gjøre for å komme ut.

Veldig praktisk!

P.S: Hvis du har flere ytterdører, bruk bare den ene eller heng opp en bjelle ved hver dør. Ta gjerne bjella med når du drar bort, da unngår du uhell inne.

Husk at alle hunder er forskjellige og at noen bruker lengre tid på å bli husrene. Det er helt normalt. Stå på i treningsperioden, så har du plutselig en husren hund 🙂

This entry was posted in: Hverdagsliv, Tips

av

Oppdretter av engelsk springer spaniel, bosatt i Trondheim. Jeg har for tiden en hund, Alexa, og vi trener hovedsakelig lydighet og rallylydighet, og noe spor og feltsøk. Høsten 2021 tar jeg NKK Trinn 1 instruktørutdanning. Målet med denne bloggen er å dele informasjon som kan være nyttig for valpekjøpere og andre som er interessert i engelsk springer spaniels. Følg oss gjerne!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..