A-kullet, Alexa, Hundetrening, Hverdagsliv, Prøver
Legg igjen en kommentar

Alexa på ferdselsprøve

Jeg deltok på et ferdselsprøvekurs med Alexa noen vår- og sommerkvelder i mai og juni. Arrangør var Nidaros brukshundklubb.

Ferdselsprøven består av to deler, en lydighetsdel (del A) og en praktisk ferdselsdel (del B). Prøven er åpen for alle raser. Hunden må være fylt 15 måneder for å delta. Ved starten av hver del skal hundefører melde seg til dommer på en sportslig korrekt måte, med hunden i line og innta grunnstilling foran dommer.

Hunden skal føres i tvangsfritt halsbånd eller i en sporsele. Ved prøvens slutt gis det ikke poeng, kun bestått eller ikke bestått.
Del A skal være bestått med minimum 70 prosent av poengene for at man kan gå videre til del B. For å bestå del B skal alle de praktiske øvelsene bestås med predikatet (bedømmelsen) ”Tilstrekkelig”. Det er ingen tidsfrist på hvor lang tid prøven skal være.

Lydighetsdelen består av:

Øvelse 1: Lineføring
Øvelse 2: Fri ved fot
Øvelse 3: Sitt fra holdt
Øvelse 4: Dekk med innkalling
Øvelse 5: Dekk med forstyrrelser

Ferdselsdelen avlegges utenfor treningsplassen på et egnet område innenfor en sammenhengende bebyggelse. Dommeren fastlegger sammen med prøveleder hvor og hvordan øvelsene utføres i de trafikale områdene (gater, veier og parkeringsplasser). Den offentlige trafikk skal ikke sjeneres. Det gis ikke poeng i denne delen, men helhetsinntrykket av hundens adferd i de enkelte øvelser er avgjørende for om hunden består eller ikke. Øvelsene er slik:

Øvelse 1: Forbiløpende person/Møte med persongruppe
Øvelse 2: Møte med syklist
Øvelse 3: Møte med biler

Øvelse 4: Møte med joggere eller person(er) på rulleskøyter
Øvelse 5: Møte med en annen hund
Øvelse 6: Hundens adferd når den er alene, – og ovenfor andre dyr

Her finner du mer informasjon om prøven (se side 30-33).

Kurset var veldig bra lagt opp, og vi fikk mange gode tips til trening. Hver kurskveld ble vi delt inn i tre grupper, og så trente vi litt ulike ting i hver gruppe. Jeg fikk blant annet forbedret fri ved fot-øvelsen vesentlig i løpet av kurset etter innspillene jeg fikk.

Jeg ble veldig stolt og glad da vi besto prøven. Alle som består får bokstavene BH foran stamtavlenavnet til hunden. Alexas titler og navn er nå N VCH RL1 RL2 RL3 AD BH Engsoleias Alexa. AD-tittelen fikk hun etter utholdenhetsprøven i fjor. Den kan du lese mer om på side 34 i regelverket, se lenken ovenfor.

Her er en film fra lydighetdelen av prøven. Dessverre glemte vi å filme lineføringsdelen. I bakgrunnen ser dere A-kullets tante, Zelda (Winton Pocket Full Of Sunshine), eid av Mascha Meland, som ligger i dekk med forstyrrelser mens vi går. Stor gratulasjon til Mascha og Zelda som også besto prøven!

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..