A-kullet, Alexa, Bitten, Film, NM, Prøver, Rallylydighet, resultater
Comments 2

NM i rallylydighet

MNorsk rallylydighetsklubb og Orkdal hundeklubb arrangerte NM i rallylydighet 2018 på Storsand gård og camping i Malvik utenfor Trondheim 17.-19. august. 50 ekvipasjer var forhåndskvalifisert til NM-finalen på bakgrunn av resultater oppnådd siden 8. juli 2017. Jeg hadde meldt på Alexa og Bitten for å se om de kunne forhåndskvalifisere seg, og de sto som nr 6 og 8 på reservelista da påmeldingsfristen gikk ut.

Offisielt stevne fredag
Fredag ettermiddag var det offisielt stevne i alle klasser. Jeg hadde meldt på Alexa. Jeg kom til stevnet med litt høye skuldre, for Tommy hadde hatt en kneoperasjon, så han måtte hentes på sykehuset og kjøres hjem før jeg kunne dra. Det tordnet, lynet og striregnet da vi skulle gå. Alexa var berørt av dette, så jeg jobbet med å trygge henne.

Eirin Dahl dømte eliteklassen. Hun hadde satt opp en flott bane, men jeg klarte dessverre å diske fordi vi fikk en vegring på slalomen. I stedet for å repetere hele øvelsen sendte jeg henne inn der jeg oppfattet at hun hadde feilet, men det viste seg at dette ble feil, så da disket vi. Ut over dette fikk vi kun trekk for en dobbeltkommando. Jeg er veldig stolt av Alexa som jobber så bra selv om hun var redd tordenværet.

NM-kvalik og norgesmesterskap i klasse 1-3
Lørdag var det nytt offisielt stevne og NM-kvalik. De ti beste i eliteklasse denne dagen fikk plass i finalen. Jeg hadde bare meldt på Alexa. Tina Stenfjell dømte eliteklasse. Hun hadde satt opp en fin bane med blant annet tunell, åttetall fristelse og fremsending med avstandskommandering. Det viste seg at en stor andel disket. Alexa ble nr 7 av 52 deltakere med 193 poeng, 1. premie og sitt første cert! Dette betød at hun fikk direkte plass i finalen! Jeg ble kjempeglad og stolt av henne.

IMG_0237_1240_px

Etter stevnet ble vi fotografert av NM-fotografen Magni Stenen. Dessverre hadde jeg ikke med meg Bitten, så hun ble ikke med på bildet.

NM-finalebildet. Foto: Magni Stenen

img_5847Bitten med rosett fra et tidligere rallystevne ❤

Engsoleias Ayla (Lotta) var påmeldt i klasse 2 fredag og lørdag, men var dessverre forhindret fra å stille. Stor gratulasjon til Mascha Meland og engelsk springer spaniel RL1 BH Winton Pocket Full Of Sunshine (Zelda), som ble nr 4 i klasse 2 lørdag. Zelda er A-kullets tante (Legos søster).

Hyggelig rundt ringene til tross for dårlig vær
Mange gode venner og treningskamerater hadde møtt frem for å delta og heie. Det var veldig hyggelig rundt ringen, til tross for dårlig vær med regn og til dels mye vind hele helgen. Adresseavisen meldte at det hadde vært mer enn 100 lynnedslag i trondheimsområdet fredag kveld. På filmen fra finaleløpet til Alexa søndag kan man både høre og se at det regner kraftig.

Finalen
NM-finalen startet med opprop kl. 9 søndag morgen. Alle 60 ekvipasjer møtte. I alt var det fire spaniels, en cocker og resten engelsk springer spaniels. Beathe Solberg stilte med cocker spanielen Perchwater Splendid Sapphire, og Helene Berglund stilte med engelsk springer spanielen Fantins Whinny. Begge er rallylydighetschampions.

Hundene var delt inn i fire puljer etter størrelse/høyden på hopphindrene, og briefingen ble også delt i fire. Finalen ble dømt av Maria Syltebø Opstad og Roger Fredriksen, mens Merete Kristensen var overdommer. Dommerne hadde satt opp en interessant og god bane som tok ganske lang tid å gjennomføre. Banen stilte krav til tekniske ferdigheter hos hunden, samt konsentrasjon og forståelse av regelverket hos fører.

IMG_0313_1240_px

Finaleløpet
I finaleløpet til Alexa gjør jeg en rekke førerfeil som hver for seg gir disk. Filmen fra løpet viser at hun går bra, det er i all hovedsak førerfeil som gir utslag. Unntaket er rygging på høyre side, der hun ikke kan øvelsen godt nok enda.

Jeg tror selv det er min nervøsitet som gjør at det oppstår så mange feil. Jeg gjør feil flere steder som jeg burde ha unngått. Samtidig viser filmen etter min vurdering at hun gjør mye bra og rett, det er feil eller utydelig kommandering som gjør mest utslag.

Dessverre har jeg ikke film fra Bittens løp. Vi får en god del trekk på grunn av dobbeltkommandoer, fysisk kontakt og avstand og disker til slutt på grunn av en elementær feil. Jeg repeterer ikke begge hindre etter vegring på 2. hinder, og da er disken et faktum… Nok en feil jeg burde ha unngått.

Beathe disket også, mens Helene og Whinny ble beste spaniel med 17. plass.

Hva fungerte bra?
Hvis jeg skal oppsummere hva som fungerte bra, syns jeg både oppvarming, oppstartsrutiner, mat/foring, lufting, utstyr og belønning fungerte godt. Alexa går bra fri ved fot på begge sider – dette er et resultat fra kurs før ferdselsprøven i juni. Jeg opplever også forbedring på et par ting vi har trent spesifikt på (redusert fysisk kontakt mellom hund og fører og redusert avstand til fører i rygging). Jeg vet at vi hadde trent så mye vi kunne på forhånd.

Hva kunne vært gjort bedre?
Det jeg kunne gjort bedre er håndtering av nervøsitet. Videre burde jeg ha repetert ulike elementer i regelverket bedre på forhånd, kjennskap til diskegrunner må sitte 100 prosent i ryggmargen da beslutninger om eventuelle repetisjoner må skje svært raskt i banen.

Jeg burde hatt bedre fokus på plassering ved de ulike skiltene slik at hunden får det lettest mulig/slik at plasseringen ikke hindrer hunden men øker sjansen for å lykkes.

I treningen fremover må jeg forbedre flere momenter, særlig stasjonære sidebytter fra venstre mot høyre og rygging. Bitten trenger å øve på fri ved fot, stasjonære sidebytter og slalom. Jeg må jobbe med å være tydeligst mulig i kommunikasjonen (stemmebruk, timing, håndtegn) slik at misforståelser unngås. Sakte marsj må gå saktere hos begge.

Følelser i ettertid
Selv om finaleresultatet ble som det ble og jeg kunne prestert bedre er jeg veldig stolt av hundene mine. Da vi fikk tilsendt bildene av alle finalistene med det norske flagget i bakgrunnen kjente jeg at det er stort å inngå i gruppen av finalister. Det er svært dyktige hunder og hundetrenere, og jeg er veldig ydmyk og glad for å ha vært med.

Bitten er sju år og til tross for at hun er min første hund har vi deltatt i NM i to hundesporter, blodspor og rallylydighet. Det er det få andre hunder som har, uavhengig av rase. Hun kan fortsatt ha flere år igjen som vi kan bruke til å konkurrere hvis vi vil. Alexa er ung, bare tre år gammel, og har nettopp rykket opp til eliteklasse (mars 2018). Vi har god tid til å utvikle oss og bli bedre 🙂 ❤

Takk til Norsk rallylydighetsklubb og Orkdal hundeklubb for et flott og hyggelig arrangement!

Mer informasjon om NM finnes på Norsk rallylydighetsklubb sin nettside og facebookside.

2 Comments

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..