Aktivisering, Hundetrening, Jakt, jaktanleggsprøve, Tips, Trening
Legg igjen en kommentar

Høsttips til aktivisering av spaniels

Høsten er i anmarsj og den generelle båndtvangen i mange områder er over, og det byr på nye muligheter for aktivisering av spaniels.

Feltarbeid

En ting man kan trene på, eller bruke som aktivisering, er feltarbeidet. Dette vil være veldig nyttig for dem som skal ha med hunden på fuglejakt, men er også en super aktivitet for hunden generelt sett. Man tar med hunden til et område der man kan slippe den. Unngå stier og områder som er mye brukt til tur. Man slipper hunden og lar den springe fritt og undersøke området som den vil. Hunden vil som regel ganske raskt starte å søke i et kryssende mønster foran deg. Hvis den går mer enn 20 meter unna, kaller jeg den tilbake med et kort og rolig plystresignal. Jeg bruker armen og får hunden til å krysse foran meg når den kommer inn mot meg. Jeg går sakte i sikksakkmønster for å lede hunden dit jeg vil, slik at området blir gjennomsøkt etter fugl. Hvis hunden stopper og lukter (markerer vitring), stopper jeg også. I jaktsammenheng kan fuglen da fly opp og man får skuddmulighet.

Jeg trener dette i korte økter på maks ti minutter, dette for å bevare hundens engasjement og interesse. Dersom hunden virker uinteressert eller ikke vil forlate deg, prøver man bare igjen senere, gjerne i et annet terreng. Når hunden har gått i bånd i mange måneder tar det kanskje litt tid før den forstår at det er lov å springe fritt og undersøke alt den vil 🙂

Når hunden har lært ”leken” og har opparbeidet høyere utholdenhet, kan man øke lengden på øktene gradvis. Som i all hundetrening skal man alltid avslutte treningen før intensiteten og interessen begynner å dale. På denne måten klarer man å beholde hundens motivasjon og interesse for treningen. Jeg trener dette maks to ganger per uke.

Her er en film laget av Inger Handegård ved kennel Desperado som viser hvordan man kan begynne:

Dette er enkel, men god trening til jaktanleggsprøven også.

Ta hensyn til båndtvangbestemmelsene

NB! Noen kommuner har utvidet båndtvang, for eksempel på grunn av beitedyr. Norsk Kennel Klub har laget en interaktiv oversikt som viser reglene i ulike områder. Hvis man bor i et område med båndtvang og skal ut å reise kan man undersøke om reglene er annerledes dit man skal slik at man kan ta en treningsøkt der i stedet. Du kan også spørre din avdeling i Norsk Spaniel Klub, gårdbrukere eller andre fuglehundklubber om det finnes inngjerdede områder man kan trene i.

Innkallingstrening

Når man skal ha hunden løs er det en forutsetning at den kommer på innkalling. Jeg trener alltid innkalling en eller flere ganger på turene der hundene er løse. Jeg bruker ekstra gode godbiter, som pølse eller rester av fiskekaker/kjøttkaker eller lignende, da kommer de gjerne fort som svint. Alexa snur i lufta eller på hælen når jeg plystrer innkallingssignalet. Alle hunder fra oss er kjent med innkallingssignal med fire raske plystresignal etter hverandre. Dette bruker vi når vi forer valpene, de lærer det veldig raskt.

Spanielfløyta

Hvis du vil ha et hjelpemiddel, kan du bestille en fløyte fra Paw of Sweden med frekvensen 211,5, det er flott å ha i slik trening. Lydnivået som kommer fra fløyta med 211,5 kalles gjerne ”spanielfløyta”.

Bildet viser lille Blue (Engsoleias Colt) på en av sine første jaktturer som valp i 2017. Foto: Eier Glenn Madsen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..