Om oss, tanker
Legg igjen en kommentar

Intervju med Gunhild Engens hundetrening

For en stund siden ble jeg intervjuet av Gunhild Engen om tema innen hundetrening. Gunhild var tidligere instruktør i Doglife hundeskole i Trondheim, men driver nå sin egen hundeskole i Kongsberg, Gunhild Engen hundetrening. Hvis du bor i området anbefaler jeg å kontakte Gunhild for kurs og trening!

Intervjuet er tidligere publisert på Gunhilds facebookside. Spørsmålene er interessante og lærerike – anbefaler alle å tenke over disse i egen trening 🙂 På Gunhilds facebookside kan du se flere intervjuer med dyktige hundetrenere.

1) Fortell litt om deg selv. Hvilke hunder har du, hvilken gren brenner du for, og hva er stort for deg at du har oppnådd?

Jeg har to engelsk springer spaniels, Desperados Bitten på åtte år og Alexa på fire år. Jeg er oppdretter og har hatt tre kull de siste fire årene. Jeg holder på med flere hundesporter, men rallylydighet og lydighet står mitt hjerte nærmest. Begge hundene er premiert i disse to sportene, samt på blodspor og utstilling.

Bitten er norsk og svensk viltsporchampion og går i klasse to lydighet og eliteklasse rallylydighet. Navnet «Bitten» kommer av at hun var bitteliten da hun ble født😊 Jeg er veldig stolt av at hun har deltatt i to NM i to forskjellige hundesporter, blodspor og rallylydighet. I 2017 oppnådde hun to cert på en dag, i utstilling og rallylydighet.

Alexa er norsk viltsporchampion og går i eliteklasse rallylydighet. Hun har bestått både ferdselsprøve og utholdenhetsprøven, og har bronsjemerket i lydighet. Vi planlegger å debutere i lydighet klasse 1 i løpet av høsten.

Begge to har flere ganger plassert seg som to av de mest allsidige engelske springer spaniels i Norge 🙂

Jeg har en blogg, www.engsoleia.no, der jeg skriver om hundene mine, resultater fra mitt oppdrett og ulike tema knyttet til det å ha hund.

2) Hva er det viktigste du lærer valpen din?

Innkalling er for meg det aller viktigste. Jeg vil at valpen skal synes at det er veldig morsomt å komme inn til meg. Jeg ønsker at de skal «snu i lufta» når jeg kaller dem inn. Med en god innkalling kan hundene gå løse (når det ikke er båndtvang), og kan få stor frihet. Å ha en hund som syns det er kjekt å komme inn er gull verdt også i hundesport. Når valpen kommer inn belønner jeg alltid, enten med lek eller godbit.

3.) Hva er viktig for deg i hundetrening?

Det er viktig at hunden og jeg selv har det moro. Variasjon og pauser er også viktig for læringen sin del.

4) Hva var din siste Aha-opplevelse i trening av hund?

Litt vanskelig spørsmål, men på et kurs nylig fikk jeg nylig en viktig påminnelse. Det gjaldt betydningen av variabel belønning. Når hunden begynner å kunne en ferdighet bør belønningen ikke komme hver gang, men av og til. Vi førere må ikke bli «godbitmaskiner», men belønne på en slik måte at hunden ikke vet når belønningen kommer.

5) Hvilke 3 ferdigheter viktig for deg at hunden din mestrer, og hvorfor?

Sitt, dekk og bli (i tillegg til innkalling som nevnt over). Dette er viktige grunnferdigheter som alle hunder bør kunne veldig godt. Det er fort gjort å glemme å trene dette etter de er innlært, og da svekkes jo ferdighetene. I det siste har jeg derfor trent på dette igjen og sett forbedring.

6) Hvilket hjelpemiddel/ teknikk er alfa omega for deg i treningen?

Stemmen er kanskje det viktigste hjelpemiddelet jeg har. Det er et verktøy vi ikke kan glemme igjen hjemme 🙂 Jeg forsøker å være så tydelig som mulig, og bruker stemmen til å gi tilbakemelding til hundene om at de gjør ting rett og belønne dem, for eksempel mens vi går lange strekninger med fri ved fot, når de er på vei inn i en innkalling eller vi driver med «pirketrening» på enkeltmomenter.

7) Hva tror du er grunnen til at du lykkes i treningen din?

Variasjon i treningen, trening over tid og at jeg ikke gir opp😊

8) Hvordan forbereder du deg selv og hundene, fysisk og mentalt til konkurranse?

Jeg prøver å tilrettelegge for at hunden skal kunne gjøre en god jobb og fokusere på arbeidsoppgavene mine. Med tilrettelegging tenker jeg på forberedelser som at hundene er fysisk godt rustet generelt, at de får beskyttelse fra for høy varme og kulde, hvor mye fysisk aktivitet jeg gjør dagen før og om morgenen på konkurransedagen, mat og hvordan jeg varmer opp. Jeg har trent med hundene mange ulike steder, slik at de er vant til å trene og konkurrere på ulike steder og med ulike underlag.

Siden jeg har en «pelsrase», steller jeg som regel pelsen, klipper klør osv. før konkurranser, både for at hunden skal se bra ut, men først og fremst fordi hunden skal føle seg bra og ha det bra.

Det mentale er en ting jeg må jobbe med. Jeg blir veldig nervøs før start, noe som påvirker prestasjonen.

This entry was posted in: Om oss, tanker

av

Oppdretter av engelsk springer spaniel, bosatt i Trondheim. Jeg har for tiden en hund, Alexa, og vi trener hovedsakelig lydighet og rallylydighet, og noe spor og feltsøk. Høsten 2021 tar jeg NKK Trinn 1 instruktørutdanning. Målet med denne bloggen er å dele informasjon som kan være nyttig for valpekjøpere og andre som er interessert i engelsk springer spaniels. Følg oss gjerne!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..