Hverdagsliv, konkurranse-lydighet
Legg igjen en kommentar

Med hund i storbyen…

Helt siden før vi fikk hund har vi vært opptatt av at hunden skal fungere godt i ulike miljø. Det er både lettvint for familien og bra for hunden å bli vant til ulike situasjoner og miljøer slik at den kan ferdes uten å bli usikker og redd.

Jeg har lært at når man trener til lydighetsprøver eller til brukshundkonkurranser er det viktig at hunden kan prestere i ulike situasjoner, under ulike værforhold og med forskjellige forstyrrelser. Hvis man sjelden eller aldri har trent i regnvær og vind er det vel vanskelig å lykkes på konkurranser der været er dårlig 🙂

Det er ikke enkelt å være hund i storbyen. Overalt er det lyder og det skjer ting hele tiden. I dag tok jeg turen til Midtbyen ned Bitten for å trene på å ferdes i byen der det var mye folk. Mye folk, biler og «byhendelser» er svært forstyrrende for hunder. Siden vi bor i en storby tenkte jeg at vi må trene på dette. Det er utrolig mye nytt og skremmende for hunder i bymiljø: Biler som starter, tuter, lastebiler som piper når de rygger, elbiler uten lyd, mennesker i alle aldre med paraplyer, store handleposer, stokker, barnevogner, traller, ungdommer med hettegenser, syklister med knatrende piggdekk, pesende joggere, gravemaskiner, dører som plutselig går opp og så videre…

Vi kan ikke forvente at hundene skal mestre slike opplevelser uten gradvis tilvenning. Enda vanskeligere er det for hundene å utføre oppgaver under slike forhold. Slik jeg har forstått det, må belønningene være meget gode og oppgavene enkle i begynnelsen når man trener med masse forstyrrelser. Brunost og litt rester av pinnekjøtt ble Bittens belønning i dag 🙂

Bitten klarte seg utrolig fint! Hun var rolig og avbalansert hele tiden. På trikken ble hun noe stresset, men det gikk helt fint. I byen beveget hun seg rolig rundt og fulgte stort sett mine kommandoer. Hun kan bli litt ivrig og trekke i båndet av og til. Da stopper jeg, går eventuelt litt bakover, før jeg går fremover igjen når hun følger fint etter. Når jeg ber henne gå fint ved siden av meg bruker jeg kommandoen ‘her’, til forskjell fra ‘fot’ som jeg bruker i konkurranselydighetstreningen. På turen vår som varte cirka en og en halv time trakk hun for mye i båndet cirka 7-8 ganger. Det er en forbedring fra tidligere. Jeg tror treningen vår virker!

Hun var ikke så glad i statuen av Hjallis utenfor Mercursenteret, men etter at hun fikk sjekket den ut litt gikk det helt greit.

Kun et par ganger var hun lysten på å lukte på spennende forbipasserende. 🙂

Utenfor biblioteket tok vi et lite stopp. Her var det ganske rolig. Jeg bandt Bitten til en gatelykt og gikk bak et hushjørne, der jeg telte til 15 før jeg gikk bort til henne igjen. OK, jeg telte kanskje litt fort! 😉 Belønnet henne godt for kjempebra innsats 🙂 Hundelovens paragraf 6 sier at det ikke er lov å binde hunder og gå fra dem rett ved inngangen til en bygning som er åpen for allmennheten eller ved lekeplasser. Neste gang vil jeg passe på å trene litt lenger unna inngangen til slike bygninger.

Noen som har synspunkter og erfaringer med sosialisering og ferdsel med hund i bymiljø?

Her en noen bilder fra turen vår:

20130105-164741.jpg

20130105-164800.jpg

20130105-164814.jpg

20130105-164826.jpg

20130105-164840.jpg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..