menneskespor, Spor, sportrening
Legg igjen en kommentar

Sporsesongen har startet!

Her i Trondheim er snøen i ferd med å smelte mange steder, og jeg har så smått startet sportreningen. 

I fjor la jeg det første sporet 7. mars, mens årets sportrening startet allerede 1. mars 🙂

Sportrening er virkelig en flott aktivitet for hundene! De elsker utfordringen og blir veldig glade for belønningene de får underveis og ved sporslutt.

I dette innlegget tenkte jeg å fortelle litt om hvordan jeg trener spor med hundene, og jeg håper det kan inspirere andre til å prøve. Ingen hund er for ung eller gammel til å trene spor! 

Man trenger få hjelpemidler, en sporsele, en sporline, godbiter og belønning er nok. Jeg bruker pølse, pannekakebiter, biter av fiskekake eller noe annet som hunden liker godt som belønning. Bitten elsker våtfor til katt, og bruker å få en liten pakke kattemat ved sporslutt. Jeg legger sluttbelønningen i en boks og stryker godbitlukt på utsiden. Da lukter det godt av boksen samtidig som du unngår at andre finner belønningen og spiser den før dere kommer frem. Alexa har fått trene på slepespor. Det første sporet var ca 100 meter, ble lagt på gress og hadde to vinkler. Tommy slepte en pølse og la ned en del pølsebiter underveis i sporet. Alexa fikk på seg sporsele og sporline og ble satt på sporstart. Hun skjønte oppgaven raskt og gikk fint store deler av sporet. Hun gikk ut i vinkelen, men tok seg fint inn igjen og sporet helt frem til boksen med pølsa i 🙂 Der tok vi av sporselen og gikk en annen vei tilbake til bilen. 

Det er viktig å passe på at hunden ikke går i førerens eller egne bakspor, da det kan føre dere på ville veier. Hunden må lære å følge sporet i den retningen fører har gått. 

Det andre sporet Alexa fikk var et slepespor med fiskekake som ble lagt i et friområde i nærheten av det vi bor. Sporet var ca. 200 meter langt med én vinkel og ble lagt på vissent gress. Jeg la biter av fiskekake i sporet og puttet fiskekaka i en boks ved sporslutt. I mangel på hyssing brukte jeg gavebånd rundt fiskekaka 🙂 Fjernet det da sporet var lagt. Jeg gikk en stor omvei tilbake til bilen for ikke å krysse eller komme i nærheten av sporet. 

Uheldigvis kom en hund med eier og gikk i nesten halve sporet da jeg var på vei tilbake til bilen! Grr, men jeg kan bare laste meg selv. Best å bruke et lite trafikkert område! Det blir selvsagt mye vanskeligere for hunden dersom folk eller dyr krysser sporet. 

Alexa imponerte imidlertid. Hun fant sporstart og gikk meget bra, også i området det hunden og dens eier hadde gått. Hun gikk ut i vinkelen, men ringet og fant igjen sporet uten problemer. Hun var ikke superglad for fiskekaka, så neste gang skal jeg finne på noe bedre slik at jeg holder motivasjonen hennes oppe. Man kan med fordel legge godbitbokser eller leker i sporet for å belønne hunden underveis 🙂 Generelt er det viktig å ikke gjøre det for vanskelig for hunden i starten. Det er viktig å legge opp treningen slik at hunden får suksess og syns det er artig. Kurs anbefales!

Bitten har gått to menneskespor hittil i år. Det første var ca. 600 meter, hadde sju vinkler, var ca. 45 minutter gammelt og var lagt hovedsakelig på gress. Det blåste sterk sidevind, men hun gjorde jobben med glans. Fint sporoppsøk, litt unøyaktig i starten og går ut i noen av vinklene, men tar seg fint inn igjen. Hun jobber intensivt og har stor utholdenhet. I dette sporet brukte jeg tre godbitbokser underveis og en boks med kattemat (våtfôr) ved sporslutt. Meget fornøyd!

Det andre sporet var ca. 500 meter langt, hadde 6 vinkler, var ca. 15 minutter gammelt og ble lagt på vissent gress, noe asfalt i starten. Det regnet godt, men det var lite vind. Området er mye brukt av folk i området. Hun sporet godt, tok sporstart uten problemer, men er noe unøyaktig og går ut i et par av vinklene, så det må vi trene på. Flott å se hvor artig hun syns det er. Hun jobber utrolig godt og blir kjempeglad for belønningen. Da jeg hadde gått sporet med Alexa var jeg klissblaut. Tommy er så snill, han hadde lagt to par nye, tørre hansker klar i bilen til sportrening. Heldige meg! ❤ 

Dersom du har lyst å lære mer om sportrening anbefaler jeg boka Gå spor – fra nybegynner til ekspert av Inger Handegård ved Kennel Desperado. 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..