Arvemeterialet eller genene fra foreldrene er av stor betydning for hvordan valpen ser ut og utvikler seg. Miljøet rundt hunden spiller også en stor rolle. De første ukene av valpenes liv er en periode der den er veldig følsom for læring. Det hunden opplever og lærer i disse ukene er svært viktig. I litteraturen kalles dette sensitive perioder (Løberg, 2007). Hunder, som de fleste andre arter, har flere slike sensitive perioder tidlig i sitt liv, og få etter de har blitt voksne. Vi har (minst) tre slike sensitive perioder: Rett etter fødsel, de 12 første leveukene og perioden rundt kjønnsmodning. Forhold under drektigheten (neonatal periode) kan også ha betydning.
I disse periodene er hunden spesielt mottakelig for læring. Positive og negative opplevelser i disse periodene kan ha en sterk påvirkning på hunden. En stresset tispe kan for eksempel ha betydning for valpene.
I perioden etter valpen er født skjer ulike læringsprosesser: Sosialisering, artsidentifisering, lokalisering, habituering, tilknytning og frykt.
Det er gjort mye forskning på dette. Jeg anbefaler Gry Løbergs bok «Valpesosialisering» fra 2007, som gir en fin innføring i temaet.
Når valpen blir født er hjernen lite utviklet, men det skjer en voldsom utvikling de første ukene i valpens liv. Understimulering de aller første leveukene kan føre til underutvikling av hjernen og negative konsekvenser for atferd. Valper som har mange og varierte opplevelser tidlig i livet vil ha flere koblinger mellom hjernecellene enn valper som vokser opp i lite varierende omgivelser.
Med sosialisering menes det å lære å kommunisere med andre individer, det vil si mennesker, andre hunder, katter med mer. Habituering eller miljøtrening er en prosess der hunden blir vant til hendelser i miljøet som ikke er av betydning for den, slik at hunden lærer å ignorere eller håndtere dem. Eksempel på slike ting som hunden må bli vant til er lyder: bildur, bilkjøring, maskinklipp, støvsuging, lyd fra radioen, lyden av barn som leker. Det kan også være ting som beveger seg, som flagg, klesvask eller ringbånd som vaier i vinden.videre må hunden venne seg til å bli håndtert, for eksempel børstet, undersøkt i ører, på poter og så videre. Det er også viktig å venne seg til å gå på ulike underlag, som er glatte, kalde, harde eller bevegelige (for eksempel en bro). Å være i folkemengder og å sitte på ting som beveger seg er også viktig, som en bil, buss, trikk, tog eller lignende.
Den primære sosialiseringsperioden er fra ca. 3-5 uker etter fødsel. Valpene kan nå se, og begynner å undersøke omgivelsene og leke. Artsidentifisering skjer også de første leveukene.
Forskning har vist at valper har en fryktperiode i 6.-10. leveuke. Da kan de vise redsel for flere ulike ting. Dersom hunden ikke blir alvorlig skremt men utsatt for ulike opplevelser i denne perioden vil hunden lære mye og bli tilpasningsdyktig.
Perioden fra 6.-16. ukers alder kalles tilknytningspeioden. Når valpene flytter til sin nye eier i 8-ukersalderen knytter den seg til sin nye eier. I denne perioden er valpen sensitiv for ting som kan virke skremmende. Løberg (2007) beskriver at valper er sensitiv for ting som kan være skremmende i denne perioden. Sterke skremmende opplevelser i perioden kan sitte for resten av livet og det kan være vanskelig å endre atferd som læres.
Noe av det viktigste å gjøre som valpeeier er å sosialisere og miljøtrene valpen. Dette er mye viktigere enn for eksempel å gå tur og å trene lydighet. Ta heller hunden med til ulike steder der den kan oppleve nye ting på en positiv måte. Lag deg en liste over ting du ønsker at valpen skal bli vant til, og oppsøk dette. Hold god avstand til å begynne med, slik at du unngår at valpen blir redd.
Sett gjerne opp en liste over de personer og dyr valpen må bli vant til, og kryss av etter hvert som dere har opplevd/trent på dette. Husk å skrive opp dame med paraply, ungdom med hettegenser, eldre folk med stokk, person med barnevogn, hest, hest og vogn, sau, mann med skjegg, stor hund, liten hund, svart hund, gruppe av hunder, baby, person på sykkel.
Du kan også lage en liste over situasjoner og miljø hunden skal venne seg til, som bil, buss, trikk, tog, kafé, bur, klippe klør, undersøke ører, stå på bord, klippe pelsen med saks og maskin, gå i bånd, hårtørker, trafikkert vei og så videre.
Det kan være lurt å gå på valpekurs i denne perioden. Mange venter nok litt lenge med å begynne på kurs 🙂
Husk å forebygge negative hendelser, slik at hunden ikke blir skremt.
Her er en fin liten film om temaet:
Kilde: Løberg, Gry (2007): Valpesosialisering. Canis forlag.
Veldig god side, godt grunnsyn på hunder, uavhengig av hvilken rase en har! Flott dere anbefaler George Zak!! Og god og viktig video om sosialisering!!