Alexa, Drektighetsdagbok
Legg igjen en kommentar

Alexa er fem uker drektig

På torsdag var Alexa fem uker drektig. Mer enn halvparten av drektighetstiden er allerede passert! I denne uka begynner fostrene virkelig å vokse, og snart er de ca 7 cm lange. Hun er veldig kjærlig og kontaktsøkende for tiden. På tur er hun glad, kvikk og rask 🙂 I dag var jeg på ski med Bitten mens Tommy var tur med Alexa. Bitten var kjempeglad for å være på skitur og Tommy fortalte at Alexa sprang glad og fornøyd rundt i snøen.

Jeg har begynt å gi Alexa et ekstra måltid nå. Hun er en aktiv hund og trenger jevn tilførsel av næring. De første dagene var det bare litt ekstra i forhold til vanlig mengde, mens nå får hun et fullt måltid, og noe av det vanlige tørrforet er erstattet med valpefor.

Vi bruker Royal Canins medium for, og Royal Canin medium starter (valpeforet). Hundene liker foret godt, får lite tannstein og har veldig fin og blank pels. Jeg gir noe vom og hundemat i tillegg, samt en eggeplomme og middagsrester i ny og ne.

Alexa er glad og fornøyd når hun får mat, appetitten er heldigvis god. Vi kan se at hun begynner å fylle seg ut litt bak ribbeina nå. Pelsen står litt ut på sidene, og hun har begynt å ligge mer på siden når hun hviler.

img_3371_1240_px

Det er viktig at tispa er i god kondisjon før fødselen, det vil si at hun ikke veier for mye eller for lite, og at hun er i god fysisk form, slik at hun tåler påkjenningen dersom fødselen blir tung.

Vi steller også godt med pels, poter, tenner og ører i denne tiden.

For å følge opp best mulig og for å fange opp eventuelle problemer tidlig, skriver jeg en relativt detaljert løpetids- og drektighetsdagbok. Her noterer jeg når løpetiden startet, når blodet blir lysere, tidspunkt for progesterontest, dato for parringen, endringer i juret, tidspunkt for ultralyd, vekt, endringer i matmengde og fortype, når jeg begynner med ekstra mat, hvilken mat jeg gir, hva hun syns om maten/hvor mye hun spiser,  allmentilstand og mageomkrets.

Jeg har tilsvarende drektighetsdagbøker for A- og B-kullet også. Det er interessant å se likheter og forskjeller mellom de forskjellige drektighetene 🙂

Hun har økt en del i vekt nå, 7,4 %. En drektig tispe bør ha en vektøkning på 15-35 % i løpet av drektighetstiden, avhengig av rase og størrelsen på kullet. Det er viktig å følge med at tispen ikke veier for mye eller for lite. Prosentvis vektøkning gir et forholdsmessig riktigere bilde av en økning enn å se på endring i kg. Man beregner prosentvis vektøkning slik:

(Nåværende vekt – tidligere vekt) / Tidligere vekt * 100= prosentvis økning i vekten

De neste ukene blir spennende! 🙂 ❤

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..