Film, Utstilling, Valpeshow
Legg igjen en kommentar

På valpeshow

Å delta på valpeshow kan være en spennende og morsom aktivitet 🙂 Utstillinger avholdes for at hundeeiere, oppdrettere og raseklubber skal få kunnskap om hvordan rasen har utviklet seg i forhold til rasestandarden. Når man skal kjøpe en rasehund , ønsker man at den skal se ut slik rasestandarden forteller. Dommeren skal gjøre sin vurdering av valpen sett opp mot denne rasestandarden. Valpeshow er en slags øvelse for valpen og gir mulighet for å vurdere hvor lovende valpen er i forhold til standarden.

Når man skal delta på valpeshow for første gang har man ofte mange spørsmål om hvordan dette foregår. Her finner du en brosjyre med informasjon fra Norsk Kennel Klubb 🙂

Rasestandarden for engelsk springer spaniel finner du her.

Hundeutstillinger er svært viktig for å bedømme resultatet av avlen. Som Norsk Kennel Klubb skriver i brosjyren nevnt over, vil godt konstruerte hunder fungere bedre enn hunder som har dårlig konstruksjon. Mange skjelettproblemer og slitasjelidelser skyldes at hundene er for dårlig konstruert, og slike hunder kan få smerter, lavere livskvalitet og fungere dårlig i samfunnet.

På valpeshow er det gjerne to klasser: 4-6 måneder og 6-9 måneder. Noen ganger bedømmes valpene i en klasse fra 4-9 måneder, det avhenger gjerne av hvor mange påmeldte det er i rasene og totalt på valpeshowet. Når valpen er ni måneder gammel er den blitt junior, og kan delta på offisiell utstilling. Valpeshow er en uoffisiell utstilling, og resultatet blir ikke registrert i stamboken til hunden. I Norge ligger informasjon om registrerte hunder på Dogweb hos Norsk Kennel Klub. Man må lage seg en bruker på Min side for å komme inn i Dogweb.

Det er viktig å møte opp med en hund som er velstelt og ren. Engelsk springer spaniels må være nyklipt og helst badet kvelden før. Når valper skal være på steder der det er mange hunder er det viktig at de er vaksinert i henhold til råd fra veterinær. Dette er også et krav fra arrangør. Husk derfor å ta med vaksinasjonskortet.

Du vil trenge et utstillingsbånd og en holder for startnummeret til å ha rundt armen eller et feste med en klype eller lignende. Dette kan gjerne du låne av meg. Tren på at valpen skal trave fint på din venstre side mens du jogger med lange skritt. Tren også på å stille opp valpen pent, og at den står rolig når noen kommer bort for å kjenne på hunden. Alle hunder må nemlig venne seg til at dommeren tar på kropp og ser på tenner. Dommeren skal også sjekke at hannhundene har to testikler på plass, så tren på dette også. Dette krever en god del trening. Hvis valpen hopper eller ikke står rolig er det vanskelig for dommer å bedømme hunden. Husk at dommer har kort tid på hver enkelt valp, så det er viktig at hunden traver fint og står rolig når det er deres tur. Dette er ikke lett, for valpene er jo så glade i lek og vil gjerne hilse på alle 😉

Her er en liten film som viser valpen Zelda på valpeshow:

Her er en liten film der jeg stiller Bitten på Norsk Spaniel Klubs Hovedutstilling i 2015. Filmen viser hvordan bedømmingen foregår:

Når dommeren har sett valpene trave rundt i ringen vil han/hun sette seg ned og diktere kritikken (bedømmelsen) av valpen til en skriver. Mens dommeren beskriver hunden står man med hunden fint oppstilt (forhåpentligvis) 😉 Husk at valper kan ha en god og dårlig dag som oss. Dommere er ulike, og smaken er som baken 🙂 Om det ikke går så bra som du hadde håpet på, så tren videre og prøv igjen 🙂

Her kommer noen bilder og innlegg fra tidligere valpeshow:

https://engsoleia.no/2015/01/18/fin-dag-pa-valpeshow/

https://engsoleia.no/2015/03/22/rallydebut-og-villmarksmesse-med-valpeshow/

Bildene over viser Eirun med Lotta (Engsoleias Ayla), Mike med Zelda (Engsoleias Adira) og jeg med Alexa på tidligere valpeshow 🙂 Gode minner fra trivelige dager 🙂 Det viktigste er å ha det kjekt 🙂

This entry was posted in: Film, Utstilling, Valpeshow

av

Oppdretter av engelsk springer spaniel, bosatt i Trondheim. Jeg har for tiden en hund, Alexa, og vi trener hovedsakelig lydighet og rallylydighet, og noe spor og feltsøk. Høsten 2021 tar jeg NKK Trinn 1 instruktørutdanning. Målet med denne bloggen er å dele informasjon som kan være nyttig for valpekjøpere og andre som er interessert i engelsk springer spaniels. Følg oss gjerne!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..