Kennelen, valpekjøpere, Valper
Comments 4

Slik får valpene det hos oss

Familien vår
Familien består av meg, Tommy, Nora, Magnus, katten Zulu og Bitten. Til daglig arbeider jeg som forvaltningsrevisor i Trondheim kommunerevisjon, Tommy er grafiker/IT-ansvarlig i Byavisa, Nora er skoleelev og Magnus er energimontør og bor i Molde. Vi bor i en enebolig med en liten hage på Byåsen i Trondheim. Jeg deltar på utstillinger, trener og konkurrerer i lydighet, rallylydighet og blodspor med Bitten. Hos oss er hunden en del av familien, og vi er mye ute i skog og mark på tur og trening.

20140408-200650.jpg
Foto: Inger Handegård, Kennel Desperado

Samarbeid
Vi samarbeider nært med Inger Handegård på Kennel Desperado. Hun har svært lang erfaring med oppdrett og trening av hunder, og gir gode råd og veiledning underveis knyttet til drektighet, fødsel, stell, preging og sosialisering.

Dette kan du forvente av oss:
– Vi følger rasestandarden utgitt av Norsk Kennel Klubb og avlsanbefalingene fra Norsk Spaniel Klub.
– Vi bruker bare sunne og friske avlsdyr, det vil si hunder som ikke har noen form for diagnose som går ut over hundens livskvalitet eller bruksegenskaper.
– Vi legger vekt på lav innavlsgrad og høy HD-indeks.
– Alle hunder som brukes i avl blir øyenlyst og gjennomgår øvrige helsesjekker spanielklubben anbefaler.
– Vi gjør vårt aller beste for å ta godt vare på både tispe og valper, både når det gjelder kontakt, omsorg, tilsyn, fôring, stell og preging.
– Vi orienterer alle valpekjøpere om det vi vet om foreldredyr, nære slektninger, valpekullet og den spesifikke valpen.
– Vi stiller ikke krav om å delta på utstillinger, prøver eller gjennomgå helseundersøkelser – men oppfordrer alle til å være aktive sammen med hunden sin slik at hund og eier trives sammen i hverdagen. Jeg ønsker at valpen skal hofterøntges mellom 1 og 2 års alder. Dette koster ca. 2000 kr og gjøres hos veterinær. Tisper skal ikke røntges i løpetidsperioden.
– Vi tilbyr våre valpekjøpere oppfølging og kontakt så lenge du ønsker.
– Vi vil invitere til kulltreff der vi gir råd og veiledning og trener litt. Jeg gir gjerne råd og tips dersom du ønsker å trene hunden din mot noe spesielt, som spor, jaktanleggsprøve eller lydighet.
– Vi klipper hunden din gratis opp til den har fylt ett år. For dere som bor langt unna og kanskje ikke får kommet på besøk før det har gått ett år, tar vi første klipp gratis dersom hunden er flokefri.
– Jeg klipper gjerne hunden din så lenge den lever dersom du ønsker det. Du må da avtale time for klipp på forhånd og helst komme ofte med hunden din slik at den ikke gror igjen. Jeg tar kr. 400.- pr. time for klipp av en flokefri hund som kan oppføre seg noenlunde på bordet. Vanligvis klarer jeg å klippe en velstelt, velfungerende springer som stelles jevnlig på en time.
– Vi leverer valpene våre når de er ca. 8 uker gamle. Senere levering må avtales spesielt.
– Valpen må hentes hos oss. Da får du møte oss og se hvordan vi har det. Vi setter pris på om du kommer på besøk før valpen er leveringsklar. De første tre ukene etter at valpen er født tar vi ikke mot valpebesøk. Da skal tispe og valper ha fred og ro. Først ved ca. 5 ukers alder begynner valpene å bli sosiale og er virkelig noe å hilse på.

20140408-200622.jpg
Foto: Inger Handegård, Kennel Desperado

Preging og sosialisering
Vi legger stor vekt på å prege og sosialisere valpene best mulig. Valpene vil få være med oss inne i huset når vi gjør vanlige gjøremål og vi vil venne dem til ulike miljøer, underlag, lukter, lyder, ulike mennesker og andre hunder. Vi bruker også tid på å lære dem å leke med oss mennesker. Hagen blir tilrettelagt for en aktiv valpeflokk.

Dette følger med valpen:
– Alle valpene registreres i Norsk Kennel Klub (NKK). Alle hunder må være registrert hos NKK for å delta på utstilling eller prøve, brukes i avl eller HD/AD-røntges. Valpene forhåndsregistreres i Norsk Kennel Klubb ved 4-5 ukers alder og har derfor sitt endelige registreringsnummer ved levering.
– Alle valper leveres med veterinærattest og Norsk Kennel Klubbs kjøpekontrakt.
– Valpene ID-merkes før levering (mikrochip), noe som sikrer at du kan spores opp dersom din hund kommer bort fra deg.
– Valpene vaksineres og får ormekur i samsvar med veterinærs anbefaling.
– En fyldig valpeguide med informasjon om stell av pels med mer. I heftet er det også fargebilder av alle kullsøsken og foreldrene. Du får også med deg boka Engelsk springer spaniel, som er en håndbok som handler om stell, fôring, oppdragelse, trening, prøver, sysselsetting, helse, oppdrett og utstilling.
– Brosjyre om Norsk Spaniel Klub
– Tips om hvor du kan kjøpe diverse hundeutstyr av god kvalitet til lav pris.
– En valpepakke fra Royal Canin, som er det valpefôret vi bruker.
– Valpen får også med seg valpehalsbånd og kobbel, en leke, litt å tygge på og et lite teppe med ”mammalukt”.

20140408-200916.jpg
Foto: Inger Handegård, Kennel Desperado

Dette forventer vi av deg som valpekjøper:
At du har satt deg godt inn i fordeler og ulemper ved rasen og rasens spesielle særtrekk og arbeidsmåte.
– At du har tid til å ta deg av en liten valp og en aktiv unghund. En hund er et flokkdyr som ikke trives med å være alene i mange timer. Vi ønsker derfor ikke at valpen og unghunden er alene hjemme mer enn maksimalt 4 timer mens alle de nye flokkmedlemmene (familien) er på jobb eller går på skole. Vanligvis er det mulig å finne alternative løsninger som både du og hunden vil trives med. At du stikker hjem i lunsjpausen er ingen god løsning. Da rekker du akkurat å vekke valpen før du må gå igjen… Et par ferieuker er heller ikke nok – det er vanligvis når valpen blir 5-10 måneder at den er på sitt mest aktive og krevende. Det er heller ingen god løsning at barna skal ta seg av den spinnville valpen alene når de kommer hjem til et tomt hus etter skoletid.
– At du har forståelse for og tålmodighet til å lære hunden din gradvis til å være alene hjemme. Springeren er veldig avhengig av flokken sin, så det er viktig å trene på det å være alene hjemme fra valpen er liten. Hunden skal, når den er alene, ha så stor plass at den kan ligge utstrakt og stå oppreist uten å måtte legge seg oppi eventuell tiss og avføring, dersom det skulle skje en ulykke når den er alene. Den skal alltid ha tilgang til friskt vann. Å bruke et trangt bur for oppbevaring av hunden på dagtid slik at du unngår at den ødelegger huset og tisser på gulvet, er ikke et godt hundehold i våre øyne.
– At du har forståelse for hundens sosiale behov. Vi ønsker ikke at hunden skal tilbringe store deler av døgnet i bur, men en hund som er med familien i de aller fleste av dagens gjøremål.
– At du har forståelse for at hunder generelt, og en engelsk springer spaniel spesielt, har behov for både kjærlighet og grenser, mosjon og hjernetrim. En springer utnytter de svakhetene du måtte ha dersom du er for bløthjertet, men samtidig er dette en myk rase som ikke trives med hard dressur med rykk, trykk og kjeft. Å bare mosjonere uten å gi hunden mentale utfordringer gjennom læring og problemløsning, kan gi en ”hyper” og lite samarbeidsvillig hund.
– At du har forståelse for at en springer trenger passe med mat av god kvalitet. Dersom du ikke har råd til å gi hunden din tørrfôr av et anerkjent merke som er tilpasset din hunds alder og aktivitet, og eventuelt litt tilskudd av flerumettet fett, bør du velge en annen rase. Du må gjerne gi hunden din hjemmelaget mat eller våtfôr, men du må da sette deg inn i hvordan du må gi den et riktig forhold mellom de ulike næringsstoffene, mineraler og vitaminer. Å gi hunden utelukkende kjøttkaker er like skadelig som å gi hunden et tørrfôr av dårlig kvalitet. Å være så tynn at ribbeina nesten kan ses med det blotte øye og at hoftebeina stikker opp, er like uheldig for unghundens utvikling som at den er for tykk. Fedme vil forkorte hundens liv med flere år og minske hundens livskvalitet.
– At du har forståelse av at engelsk springer spaniel er en rase som krever regelmessig pelsstell. En velstelt springer kammes regelmessig og er alltid fri for store floker. Noen mindre floker kan komme i armhulene og i behenget, spesielt når det er kram snø og dersom det setter seg fast en pinne, men slike ”ferske» floker er som regel lette å gre ut. En velstelt springer får klørne klipt ca. annenhver uke og pelsen trimmet en gang i måneden, helst noe oftere. Samtidig klippes håret bak og rundt øregangen og på kinn og hals. Litt lenger tid kan det gå mellom hver gang at behenget på hale og bakenden med mer pyntes på. Dersom du ikke har tid, mulighet eller interesse for å ta deg av pelsstellet må du enten være innstilt på å betale andre for å gjøre jobben regelmessig eller velge en annen rase. Det er viktig å være klar over at det å klippe av pelsen vanligvis gir hunden en dårlig pelskvalitet som krever enda mer stell på sikt. Det er ikke vanskelig å lære seg å trimme hunden. Jeg vil lære bort hvordan dette gjøres. Valpen leveres med en beskrivelse med bilder av hvordan trimmingen gjøres.

Les gjerne Mattilsynets veileder for godt hundehold.

20140408-200612.jpg
Foto: Inger Handegård, Kennel Desperado

Valpepris
Vi prøver å holde oss på omtrent samme valpepris som andre oppdrettere tar for sine valper. Valpeprisen på vårt kull høsten 2014 blir 13 000 kr.

Husk at…
En valp blir som regel lik sine foreldre – både når det gjelder sunnhet, gemytt, eksteriør og bruksegenskaper. Selv om ingen kan garantere hvordan en valp vil bli som voksen, er det alltid sikrest å kjøpe valp etter foreldre som har de egenskapene som du er på jakt etter. Gi meg gjerne en beskrivelse av hvilken type hund du ønsker. Husk at ingen kan garantere hvordan en valp vil utvikle seg og bli som voksen. Tenk også gjennom hva du kan tilby den lille valpen og den aktive og krevende unghunden. Dersom du skal lykkes som hundeeier må du trives med hunden – og hunden må trives med deg!

This entry was posted in: Kennelen, valpekjøpere, Valper

av

Oppdretter av engelsk springer spaniel, bosatt i Trondheim. Jeg har for tiden en hund, Alexa, og vi trener hovedsakelig lydighet og rallylydighet, og noe spor og feltsøk. Høsten 2021 tar jeg NKK Trinn 1 instruktørutdanning. Målet med denne bloggen er å dele informasjon som kan være nyttig for valpekjøpere og andre som er interessert i engelsk springer spaniels. Følg oss gjerne!

4 Comments

  1. Tilbaketråkk: Valpene har blitt tre uker gamle | Kennel Engsoleia

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..