Sensommer betyr tid for jakttrening og prøver. Lørdag 22. august bestod elleve måneder gamle Zelda (Engsoleias Adira) jaktanleggsprøven i Kristiansand med hele 52 av 60 mulige poeng!
Henrik og Zelda på jaktanleggsprøve i Kristiansand.
Både Alexa og Bitten skulle delta på jaktanleggsprøve på Støren i regi av Norsk Spaniel Klub avd. Trøndelag søndag 23. august. Vi stod opp tidlig om morgenen og dro av gårde. Tommy var med, han skulle hjelpe en av dommerne med kast av fugl og dummyer.
I alt tolv hunder var påmeldt, en engelsk cocker spaniel, en jaktcocker, en welsh springer spaniel og resten engelsk springer spaniels. Monica Gustavsson Holthe og Dag Hassel var dommere.
Bitten har bestått jaktanleggsprøven tidligere, men jeg hadde lyst til å prøve å gå med henne etter det nye regelverket som kom i 2013. Noe som var nytt i 2013 er at det gis poeng for ulike deler av øvelsene. Dette gir deltakerne god informasjon om hva man bør trene mer på. Selv om prøven tester hundenes jaktanlegg, er det nødvendig å kjenne til og trene på de ulike momentene.
Det var flott vær på prøvedagen, med sterk sol og nesten ingen vind. I skogen var det en hel del tråkk etter hjortevilt og vitring fra fugl.
Alexa gjorde et relativt greit, men umodent feltarbeid, en god kastapport og et bra vannarbeid, og ble belønnet med 50 av 60 mulige poeng.
Foto fra trening: Eli-Anne Skaug.
Her er Alexas kritikkskjema, der man kan se de ulike momentene som bedømmes:
I feltarbeidet ble Bitten for bundet til meg, og jeg gjorde et relativt dårlig førerarbeid. Vi har trent for lite på feltarbeid, og jeg fikk også oppleve utfordringene ved å trene så allsidig som jeg gjør. Jeg skal øke kunnskapen min om spanielsøket, trene mer og etablere ulike rutiner slik at jeg skiller tydelig mellom de ulike aktivitetene, slik at det blir klart for henne hva vi skal gjøre.
Under kastapporten gjorde jeg et par førerfeil, og vi mistet ytterligere poeng. Attpåtil var Bitten uheldig da hun skulle plukke opp dummyen: Hun slo tanna i en stein som lå rett ved dummyen. Likevel plukket hun opp og avleverte den fint i hånden min.
Begge hundene gjennomførte et godt vannarbeid. Bitten leverte anda til anvist sted på land og fikk godkjent apportprøve i begynnerklasse (BK).
Fordelen med å gjøre feil er at det gir ny kunnskap. Jeg fikk innspill fra dommer og kaster som gjorde at jeg lærte mer om hvordan jeg skal opptre under feltarbeid og apport.
Ti av tolv hunder besto prøven. Alexa ble blant de tre beste hundene målt etter poeng! Jaktcockeren Råkkerompas Lerke ble suverent beste hund med 59 av 60 mulige poeng!
Det ble også avholdt apportprøve i fellesklasse (FK) denne dagen, med tre deltakere. Av disse bestod Råkkerompas Lerke med glans.
Stolte deltakere. Bak fra venstre NKK-representant Karl-Eddie Berge og dommerne Dag Hassel og Monica Gustavsson Holthe. Foto: Tommy Bratteng.
Jeg er kjempestolt av Bitten og de to valpene hennes!
Nå har jeg begynt å legge planer for videre trening. Både hundene og jeg syns dette er veldig kjekt. Jeg har vært så heldig å få tips og råd fra erfarne folk, disse skal prøves fremover!
Jeg har lyst til å prøve om vi kan få forbedret poengsummene til neste år. Kanskje starter vi på apportprøve også?
Om kvelden fikk hundene en skive skinke på tørrforet sitt for å feire.
Tilbaketråkk: Oppsummering av 2015 | Kennel Engsoleia
Tilbaketråkk: Vi planlegger valpekull til sommeren! | Kennel Engsoleia