apportering, Øvelser, Hundetrening, Jakt, Valpetips
Comments 2

Trening til jaktanleggsprøve

I dette blogginnlegget tenkte jeg å gå kort gjennom hovedelementene i jaktanleggsprøven og fortelle hvordan jeg trener. Kanskje kan dette gi noen tips til trening eller aktivisering av din hund?

Hensikten med jaktanleggsprøven er å prøve om hunden har de rasetypiske egenskapene og jaktanlegg. Prøven inneholder tre øvelser: Tilgjengelighet, vannarbeid og feltarbeid, og hver del bedømmes med bruk av poeng.

Her finner du regelverket for jaktprøver for spaniels.

Det er både morsomt og nyttig å trene til denne prøven, og det kan være et fint mål for nye hundeeiere.

Når man har bestått jaktanleggsprøven har man kvalifisert seg til å starte i brukshundkonkurranser og i brukshundklasse på utstilling.

Tilgjengelighet

En spaniel skal ifølge rasestandarden være åpen og tilgjengelig, ikke være sky og aldri aggressiv.

På jaktanleggsprøvene undersøker dommer hundens tilgjengelighet ved å ta på hunden. Ifølge regelverket skal hunden stå og ha fritt hengende kobbel. Den kan sette seg hvis den ønsker det. Dommeren tar på hundens brystkasse, langs siden, over krysset og ned mot bakbeina. Deretter ser han på tennene til hunden. Hvis hunden ikke vil la seg håndtere avbrytes øvelsen.

For å få bestått må hunden akseptere at en fremmed tar kontakt, klapper den og løfter på hundens lepper.

Når det gjelder tilgjengelighet må ikke denne forveksles med øvelsen tannvisning i lydighetssporten. Der skal hunden kommanderes i sitt og sitte rolig. På tilgjengelighetsprøven skal ikke hunden kommanderes til å sitte, men møte dommer helt naturlig, som når du møter en person når du er ute på tur. Det er ingen feil dersom hunden velger å sette seg. Det er heller ingen feil om hunden hopper på dommer og sier hallo, snarere tvert imot.

Vannarbeid

Formålet med denne øvelsen er å prøve hundens vannpasjon, svømmeteknikk og evne til å finne og apportere dødt eller skadet vilt som har falt i vann.

Prøven utføres med søk og apportering av av død sjøfugl (and eller måke), som kastes fra land ut på dypt vann uten noe særlig vannvegetasjon. En hjelper fyrer av et skudd idet fuglen kastes uti. Hunden skal på kommando gå i vannet, svømme ut til fuglen og apportere denne.

Feltarbeid

Feltarbeidet skal så langt det er mulig ligne praktisk jakt med spaniel, med det unntaket at det ikke felles vilt og at apportarbeidet gjøres med dummy. Terrenget skal være egnet for spanieljakt, men kan gjerne være uten betydelig viltbestand. Hundene skal i størst mulig grad prøves i et område som ikke har blitt brukt av tidligere hund. Dommeren kan velge å skyte selv, eller ha med en skytter som følger ekvipasjen som prøves. Det skal brukes hagle med løsammunisjon eller startpistol.

Hundene bedømmes for både felt- og apportarbeidet, men man kan velge å avstå fra apportarbeidet. Hvis man velger å prøve seg på apportarbeidet og ikke får til en eller flere deler, risikerer man ikke å få «ikke bestått» på jaktanleggsprøven.

I feltarbeidet bruker man ikke vilt, men en dummy, det vil si en slags «pølse» laget av stoff.

Her er et bilde av to dummyer. Jeg har festet en rypevinge på dem for at de skal bli kjent med lukta og øke vanskelighetsgraden noe i treningen.


Momenttrening

Når man trener til prøven er det viktig å trene enkeltmomenter, ikke hele øvelser.

Trening på tilgjengelighet

Tilgjengelighet kan «trenes» ved å ta med hunden på ulike steder slik at den blir vant til å ferdes overalt og møte forskjellige mennesker. Hunden bør ha møtt både unge og gamle, kvinner og menn, og personer med ulike jakker, utstyr og så videre. Man kan trene ved kjøpesenteret, i marka, ved idrettsplasser og så videre.

Man kan få ulike hjelpere til å komme bort og hilse på hunden, og hvis hunden syns det er greit kan hjelperen berøre hundens snute, klappe den på siden eller lignende.

Feltarbeid

Feltarbeid trener jeg i hovedsak ved å la hunden springe fritt i åpent terreng utenfor sti. Spanielsøket går i sikksakk foran fører, og hunden skal villig søke gjennom terrenget innenfor skuddhold for en hagle, det vil si maksimalt 20 meter foran fører.

Når hunden søker går jeg sakte i et sikksakkmønster, slik at vi dekker søksområdet.

Apporttrening
Apportøvelsen er satt sammen av mange ulike momenter: Gripe, holde, plukke opp, bevege seg med apporten og avlevere. Hver av disse må trenes for seg.

Det er viktig at man roser en spaniel som plukker opp gjenstander. Ikke skjenn på hunden hvis den tar gjenstander, men bytt med en godbit eller en leke.

Her er en kort film som viser hvordan jeg begynte å trene avleveringer med Alexa:

Grip og hold-trening kan du gjerne gjøre inne, bruk da ting som ikke betyr noe for deg eller hunden, for eksempel en sammenrullet gryteklut, en stekespade i plast eller lignende. Hold frem gjenstanden og belønn når hunden biter over. Etterhvert øker du tiden før du roser og belønner med godbit. Pass nøye på slik at du ikke får tygging. Belønn bare når hunden holder gjenstanden i ro. Bruk gjerne en klikker for å markere nøyaktig det hunden skal få belønning for.

Bytteleken er også fin til å lære inn elementer i apporteringen. Jeg bruker to helt like leker, og har en leke i hver hånd. Først leker jeg i gang hunden med den ene leken, deretter blir jeg helt rolig med denne leken og begynner å leke med den andre leken. Hunden vil da ganske raskt bytte over til den leken som er i bevegelse. På denne måten lærer du hunden at det er morsomt å gripe i ting og «avlevere» dem til fører.

Å springe ut og hente en ting (apportere) kan gjerne trenes gjennom jaktlek helt til å begynne med. Bruk en leke som hunden liker godt og la hunden jakte og gripe den. Lek morsomt med hunden. Etterhvert er søk-apport en fin treningslek: Du setter igjen hunden og går og gjemmer en dummy noen meter unna, før du lar hunden lete opp dummyen.

Vannarbeid

Apportering i vann krever at hunden kan de ulike elementene i apportøvelsen på land. I tillegg må hunden lære seg å svømme og å apportere and og måke.

Det er viktig å ikke presse hunden til å gå uti, men at hunden får prøve seg frem i eget tempo. Min første hund lærte seg å svømme da hun så familiemedlemmer bade. Som regel vil hunden selv gå i vannet uten særlig trening eller påvirkning/oppmuntring.

Svømmeteknikken kan imidlertid være umoden en tid. Man kan da prøve en flytevest en stund.

Noen hunder syns det er vanskelig å svømme med noe i munnen, og kan få en slags «stående» teknikk, slik at de ikke kommer seg fremover. Planlegg treningen og tren på steder der det ikke er alt for dypt og der du kan hjelpe hunden.

Jeg bruker ulike dummyer i treningen, noen pølser i stoff, and i plast, plastdummyer, måke og and. Hør med spanielklubben i ditt distrikt for å finne ut hvor du kan få tak i fugl.


Her er en dummy som jeg har festet noen plaststrimler på. Det gjør jeg for at dummyen skal bli litt annerledes enn en vanlig dummy. Nå hunden skal apportere fugl stikker jo vingene og beina og hodet ut og det er ganske annerledes enn en vanlig dummy i plast eller stoff. Strimlene gjør at man får trent på at dummyer er forskjellige. Man vil jo at hunden skal hente alt man ber dem om.

Her er en kort film der Alexa trener vannapport. Jeg bruker en andedummy i plast. Svømmeteknikken hennes er litt umoden enda, så her har jeg tatt på henne en flytevest.

Er du interessert i mer info om jakttrening eller trening til jaktanleggsprøve? Les gjerne boka «Apportering till vardag och fest» av Elsa Blomster og Lena Gunnarsson. Boka er utgitt på Klickerförlaget. Det er en bra bok med mange tips til hvordan man kan leke inn jaktferdigheter hos spaniels og retrievere. Boka fins på svensk og engelsk. Les mer på www.apporteringtillvardagochfest.se.


  

2 Comments

  1. Tilbaketråkk: Jaktanleggs-prøve  | Kennel Engsoleia

  2. Tilbaketråkk: Oppsummering av 2015 | Kennel Engsoleia

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..