A-kullet, Alexa, Bitten, Prøver, resultater
Legg igjen en kommentar

Oppsummering av 2015

Av og til syns jeg det er fint å stoppe opp og tenke litt på resultatene men har oppnådd den siste tiden. I det daglige er tiden ganske knapp, og jeg fokuserer gjerne på hvordan jeg skal legge opp neste trening, planer for uken eller måneden som kommer. Jeg bruker også noe tid til å planlegge vektleggingen av ulike typer trening. De siste dagene har jeg imidlertid tenkt litt på hvordan det har gått dette året. Her kommer en (ganske lang) oppsummering 🙂

Januar
I januar var det valpeshow på Ler utenfor Trondheim, hvor Engsoleias Ayla ”Lotta”, Engsoleias Alina ”Birka” og Engsoleias Alexa deltok. De fikk alle excellent og gode kritikker for dommer Heidi Fridjofsen.

Vi deltok også på valpeshow og matchshow på Villmarksmessa på Melhus. Alexa ble nest beste tispevalp i rasen. I matchshowet kom hun langt, til tross for sin unge alder.

Lotta og Alexa deltok på et lærerikt valpekurs hos Sportshunder. Vi var en fin gjeng som trente grunnøvelsene sitt, ligg, bli, innkalling og så videre, vi var på bytur og vi lærte kloke triks for aktivisering av valper. Instruktører var Sissel Adde og Gunhild Engen.

IMG_4174

Februar
Engsoleias Aleah ”Helma” ble best i rasen (BIR valp) og nest best i gruppen (BIG2) på Hadeland hundeklubbs valpeshow i februar. Hun ble stilt av eier Anne Helen Smedsrud.

Desperados Bitten fikk to 1. premier i rallylydighet, pallplassering og opprykk til klasse 3 på Nidaros brukshundklubbs rallylydighetsstevne.

IMG_4201-0

Mars
I mars ble Engsoleias Adira ”Zelda” best i rasen (BIR valp) og 4. best i gruppen (BIS4 valp) på Norsk Spaniel Klub avd. Agders utstilling. Hun ble stilt av eier Mike Sandøy.

IMG_4503-0

Mai   
Engsoleias Ayla ”Lotta” ble best i rasen (BIR valp) og nest beste valp (BIG 2 valp) i gruppe 8 (apporterende hunder) på Norsk Kennel Klubbs internasjonale utstilling i Ålesund. Handler var eier Eirun Skaug.

IMG_4856

Bitten fikk 1. premie med HP på Sør-Trøndelag elghundklubbs sporprøve i Sæterdalen, et terreng med masse ferske dyrespor.

Et av årets store høydepunkter var da Alexa ble best in show valp (BIS valp) på Norsk Spaniel Klubs Hovedutstilling i Tønsberg under dommer Shannon Lancaster fra kennel Reybey i Australia. Desperados Bitten fikk excellent med ck og ble best i motsatt kjønn bruks (BIM bruks) begge dagene.

IMG_5089

Juni
Tidlig i juni fikk Bitten 3. premie på Norsk Spaniel Klub avd. Trøndelags sporprøve i Verdal. Det var svært mye regn under sporleggingen og prøven, og kun åtte av 21 hunder gikk til premiering. Videre fikk Bitten 1. premie på Norsk retrieverklubb avd. Trøndelags sporprøve ved Samsjøen. Det var kaldt og mye vilt i området.

Bitten fikk en 1. premie (172 poeng) i klasse 2 i Nidaros-cupen, en uoffisiell lydighetsprøve i regi av Nidaros brukshundklubb.

Jeg ble ferdig med to års MBA-studier i offentlig revisjon!

Juli
I juli reiste vi på bilferie i Sverige og Danmark med familien og hundene. Vi leide et flott hus med stor hage og gjerde rundt hele eiendommen. Det ble tid til litt sportrening. Jeg har lagt ut en film på YouTube som viser et ganske langt menneskespor – her trener vi til NM i blodspor.

Jeg ble redaktør for Våre spaniels og webmaster for Norsk Spaniel Klub, en oppgave jeg er glad for og stolt over. Takk til klubben som har gitt meg denne tilliten!

På denne tiden begynte vi for alvor å trene til jaktanleggs- og apportprøven for spaniels. Jeg fikk gode råd av Bittens oppdretter Inger Handegård og spanieljegeren Eirik Tranaas Vannebo. Alexa fikk etter hvert en fin svømmeteknikk (jeg måtte bade sammen med henne og vise henne hvordan det skulle gjøres), og begge hundene apporterte and og måse. Jeg har lagt ut et par filmer på YouTube fra treningen.

August       
Et annet stort høydepunkt for meg i år var da Bitten fikk 1. premie i NM i blodspor. Omtrent på denne tiden fant jeg trolig også en løsning på noe vi har fundert på lenge…

Bitten har gått til premiering på alle sporprøver hun har deltatt i, hun har åtte prøvestarter i alt siden debuten sommeren 2014.

Senere i august deltok Engsoleias Adira ”Zelda”, Engsoleias Alexa og Desperados Bitten på jaktanleggsprøve med godt resultat. Bitten besto i tillegg apportprøven i begynnerklasse (BK), noe som gjør henne kvalifisert til å starte på jaktprøve for spaniels.

IMG_6445-0
Alexa og Bitten etter jaktanleggsprøven i august 2015.

September
Bitten fikk excellent og ble nummer tre i brukshundklassen på European Dog Show 2015. I tillegg til dette har hun fire ck fra internasjonale utstillinger og spesialutstillinger for spaniels i år.

I høst tok jeg fatt i Alexas blodsportrening for alvor. Det er veldig morsomt å trene henne, hun er interessert og spornøye. Hun deltok også på grunnkurs/hverdagslydighetskurs i regi av Nidaros brukshundklubb. Her var hun motivert og konsentrert. På kurset møtte jeg veldig hyggelige og flinke folk. Kristin Ørholm var instruktør, en dyktig trener som jeg lærte mye av.

”Kathrines klipperi” fikk flere kunder i høst. Jeg klipper nå fem hunder i tillegg til mine egne hunder, og finner stor glede i å hjelpe hundeeiere med dette. Velstelte springere er en fryd!

Oktober
I oktober deltok jeg på kynologikurs i regi av Norsk Kennel Klub region Trøndelag, med Per og Vigdis Nymark som instruktører. Det var et meget lærerikt og nyttig kurs. Valpekjøper Eli-Anne Skaug var med som arrangør. Hun tok med seg Engsoleias Ayla ”Lotta” og Desperados Bitten som demonstrasjonshunder, og de ble grundig beskrevet og vurdert av deltakerne. Jeg er veldig stolt over tilbakemeldingene på hundene. Eli-Anne har trent Lotta i smeller i høst, med fin fremgang og fine resultater. De ble nummer to i del 1 av den uoffisielle smellercupen på Lade i Trondheim.

Engsoleias Aleah ”Helma” og Engsoleias Alexa hofterøntget med diagnosen A (fri for hofteleddsdysplasi), og Bitten ble øyelyst uten anmerkninger. Hun ble også øyelyst og gonioskopert uten anmerkninger i 2014.

Engsoleias Aleah ”Helma” og eier Anne Helen Smedsrud besto appellmerkeprøven.

IMG_4470
Engsoleias Aleah «Helma» 6 måneder gammel. Foto: Ellen Getz Wold, kennel Kahill.

Desember
I desember har det gått med mange timer til planlegging av et nytt valpekull. Jeg har studert bilder, søkt råd, tenkt og fundert… Mer informasjon kommer snart 🙂

Det beste
Det beste med hele året er at begge hundene og alle valpene har vært friske. Engsoleias Alina ”Birka” hadde en skjev hjørnetann. Eierne forsøkte tannregulering, men reguleringen løsnet flere ganger og tanna måtte til slutt files ned slik at den ikke skulle dytte opp i tannkjøttet i overmunnen.

IMG_4367
Engsoleias Alina «Birka» vinteren 2014/2015. Foto: Berit Valstad-Aalmo.

Tre av valpene har vært bilsyke, men jeg har forstått det slik at de er bedre nå. Dessverre døde Engsoleias Aro i en bilulykke i slutten av mai. Det er derfor sju valper igjen i vårt A-kull.

IMG_4732Engsoleias Aro våren 2015. Foto: Tommy Andre Agledal.

Jeg har laget en egen side for A-kullet her på bloggen, her kan dere finne informasjon om helseresultater og annet. Bitten og Alexas sider er også oppdatert med bilder og annen informasjon.

Tusen takk til alle valpekjøperne for de timene dere har lagt ned på stell, turer, trening og konkurranser med hundene deres i år!

Jeg er også takknemlig for råd og veiledning fra venner om hundetrening, avl og oppdrett.

Bloggen i år
Det har vært 53 innlegg på bloggen til nå i år, drøye 15 000 sidevisninger og i overkant av 7 800 lesere. De mest leste innleggene i år har vært:

  1. NM i blodspor 2015
  2. Glede og sorg
  3. Valpekassen er ferdig!
  4. Topp i test!
  5. Trening til jaktanleggsprøven

Hva ønsker dere å lese om i 2016?

Takk for fine stunder i året som gikk, og Godt Nytt År!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..