helse
Comment 1

Hofteleddsdysplasi hos hund

Nylig var Alexa hos dyrlegen for å bli hofterøntget. Gleden var stor da det viste seg at hun er fri for hofteleddsdysplasi (HD) og har A-hofter.

Ifølge Norsk Kennel Klubbs veterinær, Astrid Indrebø, er hofteleddsdysplasi en utviklingsfeil i hofteleddene. Feilen kan finnes på ett eller begge hofteledd, og består i at hofteskåla og lårhodet ikke passer til hverandre. I slike situasjoner dannes det forandringer rundt leddet i form av forkalkninger. Det kan også oppstå unormal slitasje inne i hofteleddet, som igjen kan gi unormale trykkbelastninger på deler av leddet. Deler av leddbrusken kan slites bort og erstattes av beinvev i kroppens forsøk på å reparere skadene som har oppstått. Det finnes ulike grader av denne feilen. Etter røntgen graderes hoftene etter følgende skala: fri for HD (A, B), svak (C), middels (D) eller sterk (E) grad av HD.

2015-Alexa&Bitten-089

Utviklingen av HD hos en hund skyldes en kombinasjon av arv og miljø.

Astrid Indrebø skriver følgende om symptomer og forebygging av HD: «Hunder som får diagnosen middels eller sterk grad av HD kan utvikle symptomer av ulik grad. Tidspunktet for når disse symptomene inntrer, kan variere mye. Noen hunder med middels grad HD kan begynne å vise en tendens til stivhet i bakparten ved 4‐5 års alderen uten at det ser ut som om tilstanden er spesielt smertefull for hunden. Andre kan vise symptomer tidligere, mens atter andre ikke vil vise symptomer i det hele tatt. Dersom hunden holdes i god kondisjon og trener den riktig og fornuftig, vil en hund med middels HD som er sunt konstruert ofte oppnå like høy levealder som en HD‐fri hund, og tilværelsen vil ikke være smertefull. Overdreven mosjon, som lange turer i dyp snø, bruk som trekkhund i tungt arbeid osv, er imidlertid ikke å anbefale. Jevn mosjon er viktig. Man må imidlertid være klar over at det finnes hunder med middels grad HD som har tydelige kliniske symptomer på defekten.

Dersom hunden har sterk grad av HD, er risikoen større for at den får kliniske problemer. For noen hunder er sterk HD direkte invalidiserende, og i enkelte tilfeller kan avlivning være beste utvei. Men man skal være klar over at mange hunder greier seg utmerket selv om de har sterk grad HD, og kan fungere normalt og være svært aktive langt opp i høy alder uten å vise tegn på smerte. Riktig mosjon er viktig!

HD-røntging er et viktig hjelpemiddel i avlsarbeidet, og det er viktig for hundeeiere å kjenne til eventuelle utfordringer med HD hos hunden.

2015-Alexa&Bitten-080

Kennelklubben har utviklet en HD-indeks for hunder i ulike raser som benyttes i avlsarbeidet. Gjennomsnittet for rasen settes til 100. Ved kombinasjon av avlsdyr er anbefalingen at indekstallet for mor + indekstallet for far skal være høyere enn 200, dvs at gjennomsnittlig indeks skal være bedre enn gjennomsnittlig indeks for rasen. Dette er et meget viktig hjelpemiddel for å redusere forekomsten av HD i rasen.

Avlsretningslinjene til Norsk Spaniel Klub krever at engelsk springer spaniels som skal brukes i avl er hofterøntget og fri for HD.

Når du vil gjennomføre hofterøntging går du inn på Norsk Kennel Klubs nettside. Du logger deg inn i Dogweb via «Min side» og velger «Bestille rekvisisjon HD/AD røntgen«. Det koster 240 kr per hund for HD. Du kan også bestille røntging av albuene (AD). Etter du har bestilt og betalt skjemaet får du tilsendt dette på e-post. Bestill deretter time til veterinæren og ta med skjemaet og hundens stamtavle. Hofterøntging kostet omtrent 2000 kr hos vår veterinær. Dyreklinikken sender resultatet til kennelklubbens veterinær, som tolker røntgenbildene og gir en diagnose.

Her finner du en god artikkel om hofteleddsdysplasi.

2015-Alexa&Bitten-127

Alle bildene i dette innlegget er tatt av Anne Mestvedt Olaussen.

1 kommentar

  1. Tilbaketråkk: Oppsummering av 2015 | Kennel Engsoleia

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..