Aktivisering, apport
Legg igjen en kommentar

Romjuls-feltsøk på sne

I kveld fikk hundene prøve seg på feltsøk på sne. Inspirasjonen til å trene dette fikk jeg fra Inger Handegård, som har lagt ut info om hvordan hun trener. Dette er ypperlig aktivisering av hund, enda bedre enn tur faktisk. 

Jeg tråkket opp et felt på ca 30 *15 m på en liten fotballplass i nabolaget, og la ut tre gjenstander langt bak i feltet – tre hvite halvsokker. Det var ca 15 cm sne. 

Vi trente litt apport med sokkene inne først for å lære hundene at slike ting også skal apporteres og leveres i hånda. 

Begge hundene satt fint og ventet mens jeg tråkket opp feltet. Jeg sendte ut Bitten først. Hun søkte fint og i et raskt tempo, og holdt seg stort sett innenfor feltet. Oppgaven var imidlertid for vanskelig for henne, for hun returnerte til meg flere ganger uten å ha funnet noe. 

Jeg glemte å ta tida, det må jeg huske til neste gang. Det kan være greit å vite hvor lenge hundene søker slik at man kan justere på opplegget. For lang søketid uten funn vil nok redusere motivasjonen og gjøre treningen lite effektiv. Det gjelder å legge opp treningen slik at vanskelighetsgraden økes gradvis og hunden lykkes hver gang. 

  Alexa fikk prøve seg på samme oppgave. Hun søkte fint, men skjønte ikke oppgaven og returnerte til meg flere ganger uten funn. Noe måtte gjøres. Jeg bandt henne opp igjen, la ut en vanlig strikkevott i tillegg til to frosne hvite halvsokker. To av gjenstandene ble plassert langt bak i feltet. 

Deretter tok jeg frem Bitten igjen, gikk nærmere (gjorde feltet mindre, ca 15*15 m) og ga kommandoen søk-apport. Hun gikk raskt i gang med søket og fant strikkavotten umiddelbart. Jeg belønnet rikelig med stemmen, kroppen og juleskinke og sendte henne ut igjen. Da fant hun raskt begge halvsokkene. 

Jeg gjorde det samme med Alexa, og det samme skjedde: Strikkavotten ble funnet med en gang, deretter en frossen hvit sokk. Jeg valgte å avslutte da, for Alexa har trent lite søk-apport tidligere, og jeg ville være sikker på at hun fikk en flott opplevelse. Hun ble også belønnet med ros, hojing og juleskinke 🙂

Jeg gikk deretter hjem og hundene falt raskt til ro på stua 🙂 Søksarbeid er veldig givende for hundene. 

Neste gang skal jeg bruke gjenstander som er noe enklere å finne i sneen enn de hvite halvsokkene. Jeg skal også passe på at feltet ikke er for stort. Jeg vil imidlertid plassere gjenstandene langt bak i feltet for å lære hundene å søke helt ut i feltet. Størrelsen på feltet vil jeg øke gradvis, og etterhvert kan jeg legge inn hvite sokker igjen og andre vanskelige gjenstander. Gleder meg til å prøve neste gang 🙂

This entry was posted in: Aktivisering, apport
Tagged with: , ,

av

Oppdretter av engelsk springer spaniel, bosatt i Trondheim. Jeg har for tiden en hund, Alexa, og vi trener hovedsakelig lydighet og rallylydighet, og noe spor og feltsøk. Høsten 2021 tar jeg NKK Trinn 1 instruktørutdanning. Målet med denne bloggen er å dele informasjon som kan være nyttig for valpekjøpere og andre som er interessert i engelsk springer spaniels. Følg oss gjerne!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..