A-kullet, Alexa, helse, mentalbeskrivelse, Oppdrett
Legg igjen en kommentar

Alexa og Lotta har gjennomført MH

Tidlig i sommer deltok Alexa og Lotta på mentalbeskrivelse (MH). Formålet med dette er å beskrive hundens mentalitet innenfor regelverkets momenter, slik at man oppnår et best mulig beslutningsgrunnlag med tanke på avl og oppdrett. Jeg har tidligere deltatt på dette med Bitten, og har hatt meget god hjelp i mentalbeskrivelser ved valg av hannhund.

Beskrivelsen kan gi informasjon om hvordan hunden reagerer i stressende situasjoner, for eksempel om hunden kan bite dersom den blir overrasket eller kraftig provosert. Selve mentalbeskrivelsen foregår i en standardisert testløype (løypen er lik for alle deltakende hunder), der hunden deltar i ulike situasjoner.

Det benyttes kun autoriserte beskrivere. Representanten er prøvens høyeste myndighet når det gjelder fortolkning av reglene. Deltakende hunder skal ikke oppholde seg i direkte tilknytning til for eksempel klubbhus og på den måten risikere å komme i kontakt med funksjonærer og publikum før beskrivelsen gjennomføres. Hundefører får informasjon før hvert moment gjennomføres. Hunden føres i halsbånd og kobbel. Halsbåndet skal ikke ha strup.

Beskrivere skal avbryte prøven hvis hunden viser manglende evne til å avreagere mellom momentene. Hundefører har også anledning til å avbryte beskrivelsen. Prøven skal avbrytes hvis hunden ikke lar seg kalle inn og kobles innen to minutter.

Med gjennomført MH menes at beskrivelsen er helt gjennomført. Da settes kryss i alle ruter i skjemaet som brukes. Alternativt krysses det av for at prøven er avbrutt av beskriverne. I de tilfeller beskriverne avbryter prøven skal årsaken til dette føres i protokollen og denne signeres av beskriverne.

Hunden kan gis ny beskrivelse en gang i de tilfeller hundeføreren har avbrutt prøven. Hund som ikke kan fullføre beskrivelse på grunn av oppståtte skader eller annen helsemessig årsak, gis anledning til ny beskrivelse. Det skal gå minst 6 uker mellom beskrivelsene, og prøvene skal ikke gjennomføres i samme bane. I de tilfeller hvor beskriver avbryter prøven gis det ikke anledning til ny beskrivelse.

Det som måles er:

  • Kontaktvillighet (Hensikten er å beskrive hundens evne til å ta kontakt og besvare kontakt fra ukjente mennesker)
  • Lek (Hensikten er å beskrive hundens reaksjoner i forbindelse med lek med gjenstand. Å beskrive om hunden vil ha dragkamp med testlederen)
  • Forfølge og gripe (Hensikten er å beskrive hundens lyst til å forfølge en bevegelig gjenstand (bytte) og gripe dette)
  • Aktivitetsnivå (Hensikten er å beskrive hundens reaksjoner i en situasjon hvor forventet aktivitet uteblir)
  • Avstandslek (Hensikten er å beskrive hundens evne til aktivitet/samarbeid med fremmed person på avstand fra fører)
  • Overraskelse (Hensikten er å beskrive hundens evne til å handle i en overraskende situasjon der den ikke er engasjert i en annen handling)
  • Lydfølsomhet (Hensikten er å beskrive hundens reaksjoner i forbindelse med overraskende lyd)
  • Spøkelser (Hensikten er å beskrive hundens reaksjon overfor truende, bevegelige objekter som langsomt nærmer seg)
  • Lek nr 2 (Hensikten er å beskrive om hundens reaksjoner når den inviteres til lek med en ny gjenstand har endret seg siden momentet Lek 1)
  • Skudd (Hensikten er å beskrive hundens reaksjon i forbindelse med skuddløsing. Hunden prøves i både aktivitet (lek) og i passivitet)

Hva som er et godt resultat avhenger av rase og hvilket bruksområde hunden skal dekke. Det vil følgelig være ulike ønsker til en politihund som skal spore opp og pågripe folk i samarbeid med sin fører enn til en jakt-, lydighets- eller familiehund.

Det er ingen premiering på Mentalbeskrivelse Hund (MH). Hundens reaksjoner under prøven beskrives i protokollen.Hvis hunden gjennomfører beskrivelsen får den vurderingen gjennomført og har kjent mental status. Resultatet legges ut i Norsk Kennel Klubs database Dogweb.

Mentalbeskrivelser kan være et godt verktøy i avl og forskning. Videre kan det være nyttig for valpekjøpere som ønsker å vite mentaliteten til foreldredyrene i et kull.

Både Alexa og Lotta viste rasetypisk atferd, og vi førere lærte mye om hundene våre 🙂 Jeg er så glad og takknemlig for at Eli-Anne tok med Lotta på dette! Takk! 🙂

Eli-Anne har skrevet et fint blogginnlegg her om Lottas mentalbeskrivelse. Her er noen bilder fra Alexas mentalbeskrivelse, takk til Tommy for fine bilder 🙂

Du kan lese mer om MH her.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..