Aktivisering, familie, Hundetrening, Hverdagsliv, inspirasjon, Spor, Valpetips
Comment 1

Aktiv valp? Det fins råd

Å ha valp i huset kan til tider være en stor jobb, ja, en prøvelse for alle i familien. Valpen spinner rundt, biter, tar sko, duker, sokker og barnas leker, og slår seg kanskje ikke til ro. Mange tenker da at valpen har fått for kort tur, og tar den med ut, traver gatelangs, går på ski eller løper. Mer mosjon kan imidlertid ofte føre til at valpen blir enda mer utholdende og rastløs. Løsningen kan i mange tilfeller være å gi valpen hjernetrim i stedet for fysisk trim.

thumb_img_1767_1024

Slik er det ofte, valpen kjeder seg og finner på ugagn… 😉

thumb_img_1773_1024
Slik man ønsker det skal være, valpen sover søtt og er fornøyd…

Her kommer noen enkle, men forhåpentligvis nyttige tips til deg som har en energisk og aktiv valp:

Godbitsøk
Valpen kan få søke etter godbiter inne, på gresset eller i snøen. Skjær opp noen små ostebiter eller ta noen biter fiskekake, kjøttdeig, biter av en brødskive med leverpostei på, og gjem dem på stua, i gangen, på gressplenen eller i snøen. Hold andre hunder unna. Ikke bruk et for stort område før valpen skjønner leken.

Den første gangen kan du gjerne begynne på stua. Legg godbitene rundt omkring og la hunden lete dem opp. Hunden kan gjerne se at du legger ut bitene de første gangene.

Når valpen begynner å skjønne oppgaven godt kan dere bevege dere ut i hagen, på gårdsplassen eller lignende.

Av og til kan valpen få hele måltidet sitt strødd ut over gressplenen slik at den må søke opp maten.

Noe å tygge på
Alle valper trenger noe å tygge på fra tid til annen, spesielt i tiden når valpetennene felles. Vær obs på at en del «kjøpebein» har mange kalorier. Du kan spørre etter margbein når du er i kjøttdisken en gang. Kjøp noen bein og frys dem ned.

Du kan også fylle en kong med leverpostei, rå kjøttdeig eller oppbløtt hundefor eller lignende, og fryse den ned. Når valpen er rastløs finner du frem kongen, og valpen vil bruke lang tid på å få ut fyllet. Noen ganger kan du ha hele (eller det du får plass til) av valpens måltid i kongen.

Lete etter leken
Valpen kan også få lete etter sin egen favorittleke. Fest fast hunden og lek glad og fornøyd med leken som tilhører valpen. Ert valpen litt med at den ikke kan få tak i leken. Gjem leken i snøen, gresset eller bak en liten tue, og gå tilbake og slipp valpen løs slik at den kan lete etter leken sin. Hvis den ikke viser interesse eller ikke finner leken, snapp leken til deg mens valpen ser deg, og ert valpen litt med at du har leken. Lek sammen med valpen litt og prøv på nytt. De fleste hunder liker drakamp (og nei, de blir ikke aggressive av å leke drakamp) 😉

Gjemsel
En artig lek er gjemsel. De første gangene må du gjøre det lett for valpen, slik at den forstår hva som skjer og syns det er moro.

Ha med deg en hjelper, gjerne familiens eller naboens barn. La barnet holde valpen i halsbåndet/selen. Mens de står igjen, går du 6-7 meter frem og gjemmer deg bak en husvegg, et tre, en busk eller lignende. Deretter kan barnet slippe valpen slik at den kan springe frem til deg. Ros valpen sjenerøst, og kos masse med den.

Gjenta dette noen ganger. Deretter kan dere bytte på å gjemme dere. Pass på å øke vanskelighetsgraden gradvis, slik at valpen ikke blir redd eller uinteressert.

Slepespor
Slepespor er en artig lek både for deg og hunden. Barna kan gjerne bli med. Har dere hatt kjøttkaker, fiskekaker eller pannekaker til middag? Ta var på en, og knyt fast en hyssing på 1,5-2 meter i fiskekaka eller det dere velger. Mens en av dere står igjen og holder valpen i halsbåndet eller selen, drar den andre fiskekaka etter seg i snora, går noen få meter (maks 10-15 meter og en vinkel den første gangen) og gjemmer seg rundt et hushjørne et tre eller lignende. Tren helst på et område med lite folk og hunder.

Når medhjelperen har kommet i skjul slipper du valpen og lar den springe alt den orker etter medhjelperen. Når valpen kommer fram får den lov å spise fiskekaka og får masse ros og kos for at den har vært så flink 🙂

Fiskekake i snor!

Her er et gammelt innlegg jeg skrev etter at Bitten hadde gått sitt første slepespor.

Pølsespor
Når dere har lekt lekene over en del ganger er det tid for å gå ett skritt videre. Skjær opp et par grillpølser i små biter, eller del et par kjøttkaker i ganske små biter. Velg de godbitene  valpen liker aller best.

Ha gjerne med deg en hjelper. La hjelperen stå igjen og holde hunden i båndet. Bruk gjerne sele når du trener spor. Deretter går du ut og legger pølsebitene ned der du setter dine egne fotspor. Den første gangen kan sporet være 8-15 meter med 1 vinkel.

Legg sporet slik at du forsvinner ut av synsfeltet til valpen, for eksempel rundt et hushjørne, en bergknaus, et tre, en stor busk eller lignende. På sporslutten legger du en liten haug med pølsebiter. Deretter går du rett frem i minst 15 meter og så i en stor bue (IKKE kryss ditt eget spor på vei tilbake) tilbake til medhjelperen som venter med valpen. Slipp ut båndet og la valpen sjekke ut pølsebitene. Ikke la valpen gå tilbake den veien den kom fra. Hvis valpen nøler, gå et skritt fremover i sporets retning.

Hvis valpen ikke skjønner hva den skal gjøre, stå rolig og vent. Hvis valpen begynner å snuse og finner pølsebitene, ros den med lav stemme og gå etter den. Hvis valpen ikke skjønner noen ting, ta en pause, og prøv igjen etter 15-30 minutter. Prøv gjerne på nytt noen dager senere, men da på et nytt sted. Legg sporet på områder som ikke er mye brukt av mennesker og dyr.

Lek og hjernetrim gjør valpen roligere og mer fornøyd, og det forsterker båndet mellom dere. Barna vil fryde seg over å være med på dette 🙂

Disse tipsene fungerer også for andre hunder, unge og gamle 🙂

Lykke til!

🙂

1 kommentar

  1. Tilbaketråkk: Aktiviseringstips | Kennel Engsoleia

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..